“Šaptom napisano”, Slavice Juhas

Zbirku poezije “Šaptom napisano”, Slavice Juhas, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

DA SE NE ZABORAVI

Dok napolju, sivim ulicama i praznim krovovima (golubovi se sakrili, a galebovi zamukli pred zapusima južine, čak ni čvoraka nema) rominja sitna jesenska kiša, Slavičini se stihovi nižu i izrastaju u neprolazni spomenik samoći, neostvarenim osjećajima kojima u ovome svijetu (izgleda) nema opstanka. Mašta ostaje mašta. Zamišljati ne košta ništa, a u današnjem svijetu sve ima svoju cijenu. Tako kažu. O kojoj se cijeni ovdje radi?

Ostvariti ideal? Najbolji je recept ovaj: Prihvati ono što imaš, što ti se nudi ili što osvojiš. Onda oko toga nečega ili nekoga postojano, uporno, neprekidno, iz dana u dan obljepljuj idealnost, ono svoje priželjkivano. Tako ćeš ostvariti svoj ideal, svoju idealnu ljubav, svoju ljepotu, svoju svrhu. Zar ne?

Nitko nam drugi neće na pladnju pružiti ono što ćemo prepoznati kao svoje. Sami stvaramo svoju realnost, nerealnost, irealnost, snove svoje pretačemo (ne iz šupljega u prazno) u forme nama bliske.

U svemu tome Slavica je pronašla svoj izlaz iz tuga i razočaranja ovoga svijeta (iako ona kaže da nju ništa ne može razočarati), ona je svoju utjehu prepoznala u plavim nebeskim visinama blagoslovljene utjehe, u Ruci koja joj milostivo oprašta pogreške i nježno miluje obraze orošene suzama nemoći. Njezin je um obasut zvjezdanom prašinom koja je krijepi u pravim trenucima, koja joj daje snagu i potiče je na stvaranje. Svog svakidašnjeg postojanja. Rasuše se stihovi ovom našom pustarom! Nadam se da neće biti uzalud. Dokle god postoji netko koji će otvoriti njezinu zbirku i pročitati jednu, dvije pa i sve pjesme, dotle će njezino pisanje živjeti.

A ja?

Što češće čitam Slavičine pjesme, sve mi se više sviđaju njezine opaske, njezini komentari, njezine strijele zarinute u vlastito joj srce. Ili je ona sazrela kao pjesnikinja ili sam ja otvorila sebe njezinim stihovima? Zakučasti su putovi Gospodnji…

Ovaj se Slavičin šapat može daleko čuti, koliko god ona nastojala biti tiha. Haha, reći će ona nastojeći omalovažiti svoje zadovoljstvo. I ne, u ovim pjesmama pjesnikinja Slavica Juhas uopće (kao osoba) nije mrtva. Usamljena jest, ali tko to danas nije? Postoje samo neki izuzetni pojedinci (kao što je ona) koji to znaju na pravi način pokazati.

U očekivanju novih stihova…

Zlata Knez

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/