Knjižara koja kupcima nudi samo jednu knjigu!

Izbor i pohrana knjiga,  stotina objavljenih naslova godišnje, za japanskog su knjižničara bili pomalo zbunjujući i naporni pa se odlučio za neobičan koncept knjižare u kojoj svojim klijentima nudi samo jednu knjigu.

Knjižara Morioka Shoten, koja se nalazi u luksuznoj šoping četvrti Ginza u Tokiju, uvijek na zalihama ima više kopija samo jedne knjige. Ponuđeni naslov mijenja se jednom tjedno. Znači ukoliko kojim slučajem zalutate u tu knjižaru dočekati će vas samo jedna jedina knjiga u više primjeraka. Ako želite kupiti neku drugu knjigu morati ćete svratiti sljedeći tjedan. No i tad će vas doćekati samo jedna jedina knjiga.

Naime vlasnik knjižare, iskusni knjižničar Yoshiyuki Morioka, prije desetak godina otvorio je knjižaru u kojoj je na zalihama držao preko dvjesto naslova i u kojoj je organizirao nekoliko promocija knjiga godišnje.

‘Tijekom tih promocija puno bi ljudi posjetilo knjižaru samo zbog jedne knjige. Kako se ta situacija često ponavljala počeo sam vjerovati da knjižara može poslovati i ako nudi samo jednu knjigu’, objasnio je Morioka.

No Morioka Shoten kupcima nudi ipak i nešto više od same prodaje. Kako bi kupcima i čitateljima ponudio jači osjećaj ‘ulaska u svijet knjiga’, Morioka uz samu prodaju knjigu priređuje i tematske izložbe pa će tako u knjižari izložiti i neki cvijet ali samo ako se on pojavljuje u knjizi. Osim toga, Morioka će autore i urednike nastojati zadržati u knjižari na druženju s kupcima koliko god je to moguće.

‘Koncept ove jedinstvene knjižare stekao je simpatije mnogih ljudi, a brojni gosti pristižu iz cijelog svijeta’, naveo je Morioka, uz napomenu da je do sada u ovoj knjižari prodao oko 2.100 knjiga.

 

 

———-

Preveo, odabrao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.