“Rezolutno doba 1948” i “Poslije krize 1933”, Ive Mije Andrića i Marinka Mije Mijovića

Digitalnu knjigu “Rezolutno doba 1948” i “Poslije krize 1933”, Ive Mije Andrića i Marinka Mije Mijovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:

MUDRE RIJEČI ZA SRETAN PUT

U hrvatskoj književnosti rijetke su knjige nastale udruženim snagama dvojice autora. Daleko su brojnije individualne i grupne, koje priprema i objavljuje više autora. Ovo dvoknjižje devedesetogodišnjeg Marinka Mije Mijovića aforističara iz Pule i moje malenkosti, nastalo je na Mijovićev poticaj i moj urednički angažman.

Kad sam pod kraj gospodnje 2023. godine od Marinka primio snop kopiranih, a na pisaćem stroju ispisanih 1200 aforizama, gnoma, sentenci, izreka i drugih nefiltriranih misli, s prijedlogom da objavimo zajedničku knjigu kakvu sam prije toga objavio s pokojnim Tomislavom Supekom, odmah sam se prihvatio uredničkog posla i krenuo u čitanje i pročišćavanje obimnog materijala. Iz tog, ni malo jednostavnog i lakog posla, nastao je Mijovićev dio knjige u koga je uvršteno oko 500 njegovih aforističkih i drugih misli i izričaja. Te su misli razvrstane u nekoliko ciklusa, više radi bolje preglednosti, nego li tematske, stilske i druge srodnosti.

Duhovno i duhovito stvaralaštvo Marinka Mijovića proteže se u svim smjerovima do kojih može doprijeti ljudska misao, i odakle se može izlučiti leksička građa za aforizam, gnomu, sentencu i bilo koju drugu izreku vezanu uz ljude, prirodne i druge pojave i događanja. Ima tu satiričnih opaski na politiku i političare, promišljenih komentara vezanih uz pretvorbenu, u osnovi, pljačkašku privatizaciju, vedrih i ironičnih osvrta na sve naše pogotke i promašaje na životnom polju i svega drugoga što oči zapaze, sluh odsluša, um osmisli, glas izgovori, a ruka zapiše kao jezičku tvorbu neograničenoga roka trajanja.

O ljudskom dobru i zlu pjesnici pišu pjesme, pripovjedači priče, prozaisti romane dramatičari drame, a aforisti i satiričari aforizme i epigrame. Svako od njih na svoj način nastoji ukazati na zlo i njegove vinovnike i ohrabriti slabe da ustraju u vjeri i opstanu u nadi, da će doći bolji i sretniji dani u kojima će, umjesto rata, zavladati mir. I to ne mir sa okusom rata, već mir kao stanje opće slobode i jednakosti svih ljudi na svijetu. Za to se vedrim mislima bore aforisti i humoristi, koristeći satiru kao leksičko sredstvo upereno prema onima koji čine zlo i remete svaki prirodni i ljudski sklad.

Ova knjiga ima samo jedan glavni cilj i zadaću, a ta je: da vas razvedri i da vam, po mogućnosti, vrati osmijeh na lice i radost u dušu u poplavi crnih vijesti sa svjetskih ratišta i sivih primisli na krizna ekonomska i društvena stanja koja proizvode zlodusi i zlotvori što pripadaju našoj ljudskoj vrsti. Ima ona i više sporednih ciljeva, a njih će te pronaći na stranicama koje će te, nadam se do kraja pročitati i koristiti u svom daljem radu i životu. Hvala vam za to, i sretan vam put u blisku budućnost.

Ivo Mijo Andrić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric28.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com