Probuditi i živjeti boga (iz knjige “Upoznavanje sebe”, Marijana Sviličića)

Ovo je izuzetna i neobična knjiga. Vjerskog je sadržaja. U sebi spaja osnove mnogih vjera. Sastoji se od sakupljenih iskustava i saznanja kroz druženja i proučavanja astrologije, meditacije, komaja yoge…

Marijan filozofski razmišlja o Bogu, poštovanju, sreći, smislu života, ljepoti, tišini, bitku, prosvjetljenju, čakrama.

Možda na prvi pogled sve ovo nije spojivo, ali kad pročitate njegove lamentacije ili predavanja biti će vam jasno da je njegov kut gledanja malo drugačiji od ostalih i predstavlja mješavinu mnogih vjerskih saznanja. Ona se na kraju mogu uvijek naći na istom putu i istim spoznajama samo sa malim odstupanjima.   Cilj je uvijek isti. Osnova života je biti sretan i činiti dobro i primati i davati ljubav. Načini se mogu razlikovati.

Lijepo je imati jedan ovako sadržajan pregled načina kako doći do cilja. On je izdvojio vrlo šarolik i neobičan broj razmišljanja i savjeta za svakodnevni život kojim nas pokušava izvijestiti o svemu onom što je proučavao godinama u svom predanom bavljenju tim alternativnim načinima.

Kad pročitate ovu knjigu osjećat ćete se lakše, jer ona vam otvara oči i ukazuje da mnoge stvari koje smatramo važnim zapravo to i nisu. Potaknut će vas u pravom smjeru da nađete dijete u sebi koje ponovo osjeća povezanost s prirodom, ne boji se dozvoliti si da se igra i opusti i što je najvažnije ne boji se tražiti sretan život.

Hvala Marijanu što je uspio ostati uvijek isti istraživač ne dajući prednost ni jednoj vjeri a proučavajući sve. Što je shvatio da je Bog istina, svijest, blaženstvo i skup ostalih lijepih vrlina.

Ljiljana Šiljak, prof.

————

PROBUDITI I ŽIVJETI BOGA   

Ima li nešto važnije u životu čovjeka – biti u Bogu i živjeti Boga u sebi?

Nema! No, važno je to iskustvo dijeliti s drugima da i oni koji to iskustvo ne žive osvijeste ga u sebi.

Ljubav nije dovoljna. Zašto? Zato što Bog nije samo ljubav. On je snaga i istina, svijest i blaženstvo…

Da li ste gledali film „Ben Hur“? U tom filmu on i ostali kažnjenici u lancima odlaze preko pustinje do mora na galije da veslaju do svoje smrti. Tko padne od umora, jednostavno ga ostave da umre. Kad su prolazili kroz mjesto Nazaret, stali su da se odmore i osvježe vodom. Rimljani, koji su vodili kolonu kažnjenika, prvo su uzeli vodu za sebe, a onda su dobili i ostali. Njihov vođa zabranio je vodu Ben Huru, osudivši ga time na sigurnu smrt. Isus, koji je i sam dijelio vodu, došao je do Ben Hura koji je ležao iznemogao na zemlji, podignuo mu glavu i dao mu vodu. U tom trenutku došao je ljutito vođa Rimljana s bičem i krenuo prema Isusu zamahnuvši bičem. Isus ga je pogledao i ovaj je stao kao ukopan i nije se više suprotstavljao da vodu dobije i Ben Hur. Ben Hur je ustao kao da je dobio novi život i kolona je krenula dalje. Osvrnuo se još jednom zahvalno prema Isusu… To je snaga u akciji.

Nekad su svi seljaci u selu odgajali djecu, a danas roditelji, kada dođu s posla kući, djeci upale televiziju ili računalo, umjesto da im pričaju priče i igraju se s njima.

Takva djeca, kad odrastu, ostanu emocionalno nezrela i/ili emocionalno ranjena. I kada takva djeca kasnije u životu probude Boga, u sebi mole Boga da ga nisu probudili, ali Bog je milostiv. Vezano uz ovo iznio bih iskustvo jedne moje lijepe klijentice koja je probudila Boga u sebi na jednom ‘intenzivu prosvjetljenja’ i nakon toga imala traumu. Bog joj je otkrio činjenicu da ju njezina djeca ne vole, već samo traže novac, a suprug vara s drugim ženama. Zbog toga morala je ići na autogeni trening da sebi pomogne i olakša život.

Danas često čujem od lijepih žena da je ljepota prokletstvo. To argumentiraju tako što muškarci vide kod njih samo vanjsku ljepotu koju bi htjeli iskoristiti, a ne vide ih kao osobe vrijedne poštovanja, osjećajne i mudre. To nije istina. To su izjave nezrelih žena koje nemaju snage davati sebe i služiti svijetu.

Pitam vas zašto nam je Bog i u 50-im godinama dao libido? Vjerojatno zbog toga da živimo, da stvaramo, radimo, kreiramo i prije svega da se igramo, a ne da gušimo emocije, živeći u strahu od siromaštva.

Zloupotreba moći tipična je za emocionalno nezrelu osobu, onu koja na taj način kompenzira vlastite emocionalne povrede i nedostatak cjelovitosti. Na primjer: iživljavanje, manipuliranje svojim dostignućima i sposobnostima, umjesto da ih mudro koristimo.

Živimo po programima, a Bog je tu da nam osvijesti te programe i da odbacimo one koji nisu u Njegovoj službi, odnosno da aktiviramo one koji nas čine svjesnijim Boga u nama.

Što to znači? Da držimo pažnju na srcu, odnosno ljubavi. Da se naučimo opuštati u životu, da razgovaramo s Bogom kao s prijateljem jer On je uvijek prisutan u nama i kaže: – JA JESAM – JA JESAM ONAJ KOJI JESAM.

Bog nas uči da usporimo. Da ne jurimo ovim svijetom, gazeći i ne mareći za one oko nas, već da im služimo isto kao što sebi služimo. Da budemo zdravi, u dobroj fizičkoj i emocionalnoj kondiciji, hladne i bistre glave, da ne sudimo drugima, da ne prosuđujemo što je dobro, a što nije, već da živimo svoj život punim plućima iz minute u minutu… Ovakve poruke stale bi u cijelu knjigu, ali od šume poruka ne smijemo zaboraviti na stabla. Naročito one koje su nam bliske i koje nam donose unutrašnji mir kao što su: molitva, meditacija, yoga… Njih bi trebali utkati u naš svakodnevni život. Mir nije slabost, već snaga. I krokodil ima mir na svoj način, čekajući tiho i mirno svoj budući plijen. Još bolji primjer za ovo može se vidjeti kroz strateške igre na tabli kao što je šah ili kinesko-japanska igra Go. U tim igrama povlače se i pasivni potezi, ali oni to nisu jer učvršćuju našu poziciju na tabli.

Jedna od prepreka na putu do Boga u nama je i ego jer tamo gdje je ego, prividno nema Boga. Kad osvijestimo da nam on nije potreban, imat ćemo direktne i indirektne blagodati.

Meni još uvijek nije potpuno jasno čemu služi u molitvi „Oče nas…“ onaj dio – „koji jesi na nebesima…“- kad smo to sve mi, kao što bi rekli Hindusi „Tat svam asi“ ili „Namaste“ (Ti i ja smo jedno).

Otkriti ću vam tajnu: Boga možemo vidjeti i doživjeti i u dragom kamenju. Ako ga nemamo, kupimo jedan veći gorski kristal. S njim imam lijepa iskustva, a on će štititi cijelu vašu sobu i stan od svih negativnih energija.

Vezano uz ovo predavanje, pokušat ću vam kratko objasniti još neke izreke:

„Više vrijedi jedan korak unutra nego tisuću prema vani“. Koraci prema vani su vodoravni jer nas udaljavaju od nas samih i od Boga, a koraci prema unutra su okomiti, dubinski i bude Boga u nama.

„Više vrijedi gram prakse nego tona teorije“. Jedan vid prakse je živjeti u Boga u nama, a jedan vid teorije je da proučavamo svete i duhovne knjige. Kratko rečeno – čitajte i proučavajte, ali prije svega živite Boga u sebi. „Ako mi napravimo jedan korak prema Bogu, On će napraviti tri prema nama“. Ako Ga iskreno i punim srcem sazovemo, On je odmah s nama.

Marijan Sviličić 22.1.2015.

—————————————–

Marijan Sviličić

Marijan Sviličić rođen je u Splitu, 14. travnja 1958. Roditelji su mu porijeklom s otoka Visa, gdje je i sam živio prve tri godine života. Nakon toga selio se u Gospić, zatim u Pulu za koju ga vežu prve lijepe uspomene u životu i   Zadar, gdje je polazio osnovnu školu i gimnaziju. Višu školu završio je u Zagrebu… Posvetio se raznim alternativnim duhovnim tehnikama.

Astrologijom i meditacijom počeo se baviti već u gimnaziji. Čitao je sve knjige o tim temama koje su mu došle u ruku. U to vrijeme počeo je pisati duhovni dnevnik, prepisivati zanimljive i korisne citate velikih pisaca i duhovnih učitelja.

Završio je tečajeve transcedentalne meditacije, komaja škole yoge, nove akropole i masaže, bio je na intenzivima prosvjetljenja i preporađanjima. Sklonost prema tim područjima i prirodna nadarenost vodili su ga k stalnom učenju i usavršavanju, kako bi mogao što više pomagati ljudima da budu zdravi i sretni.

Smatra kako čovjek treba ići srednjim putem – ni u čemu pretjerivati – biti fleksibilan i stabilan. Sve što se događa treba gledati s više strana i izabrati onu u kojoj ima najviše srca!

Posebna mu je ljubav kinesko-japanska igra Go koja razvija kreativnost, inteligenciju, koncentraciju i duhovnu ravnotežu. Go pomaže da se iskorijene loše navike i krivi životni stavovi, uči nas da se veselimo pobjedama, a gubitke primamo mirno i dostojanstveno sa znanjem da iz njih najviše učimo.

Danas živi u sretnom braku u Zagrebu, gdje radi ručne masaže, izrađuje razne horoskope (životne, karmičke, godišnje i paralelne),… i dalje piše priče.

Marijan Sviličić, Zagreb, Braće Domany 8

Kontakt:

e-mail: marijan.svilicic1@gmail.com

—————————————–

Preuzmite knjigu – “Upoznavanje sebe”, Marijana Sviličića

Knjigu”Upoznavanje sebe”, Marijana Sviličića, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/svilicic5.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

 

 

Uredio, odabrao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.