“Sablasno bludno”, Jadranke Varge

Digitalnu knjigu “Sablasno bludno”, Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:

OSVRT NA ZBIRKU “SABLASNO BLUDNO” JADRANKE VARGA

“Sablasno bludno” na prvu mi djeluje kao tabu, nešto što nije za svakoga, a ako nije za svakoga, onda je svakako za mene.

Iz svog osobnog iskustva, a to je najbolnije i najiskrenije, pišem ovaj osvrt posvećen mojoj divnoj duši Jadranki Varga.

Svi mi posjedujemo svoje dubine i “mračnu” stranu, samo o nama ovisi koja strana će prevladati, kojoj strani će naš zdravi razum dati prednost. Cijeli život ogleda se u samo jednim očima, našim očima, ako smo toga svjesni.

Evo, recimo iz mog primjera, pogledom u oči svog sina, dok me je njegov otac mlatio, shvatila sam da ne želim takav život ni sebi ni svom sinu. U njegovim očima vidjela sam pakao tuge, šoka, beskrajno plavu dubinu panike i očaja i tada sam rekla STOP. Nisam to vidjela u svojim očima ili nisam htjela vidjeti. Oči mog sina bile su okidač za promjene. Naravno, to vide samo oni koji žele vidjeti…koji žele shvatiti…

U mislima autorica želi ljubav sa stvarnim likom, jer joj je u stvarnosti to “zabranjeno”. Živi u sebi kao uplašena ptičica u zlatnoj krletci željna strasne ljubavi, a koju se ne usuđuje doživjeti. Znamo da je zabranjeno voće najslađe pa tako autorica mašta o svemu onome što nema u stvarnom, realnom životu.

Ugodno sam iznenađena duboko kvalitetnom poezijom otkrivajući “slatke” tajne autorice ujedno i moje prijateljice.

U mladosti autorica je bila voljena, no u sebi je vrlo sputana i “zaključana” kako bi bila zaštićena od svega zla vanjskog bila koje neumorno kuca “nedopustivim” vibrama (kako je otac to želio).

Kako će ptica letjeti, ako su joj podrezana krila? Velika greška je ne pustiti pticu da slobodno leti. To je život – slobodan let i suočavanje sa svime što nas čeka – borba, suze i smijeh, svetost i grijeh, ljubav i bol…

Za autoricu je dugo dugo u mladosti odnos dvoje ljudi bio tabu tema, nešto zabranjeno i nedopustivo kao nametnuta misao u djetinjstvu i djevojaštvu koja joj je kasnije postalo kao normalno i uvijek je imalo neku latentnu negativnu konotaciju. U njenim mislima ju je sablažnjavala i sama pomisao na to i u njenim najmračnijim dubinama ostaje strah od svega fizičkog, jer to su “prljave radnje”, a prema van je bila divna, slatka, poželjna, erotična, senzualna… bila je to samo – maska.

Život treba živjeti, uživati, prijeći neke granice tzv. tabu tema (naravno, onih koje su nama prihvatljive, jer različiti smo), u sebi mijenjati mentalni sklop čisto iz razloga da bismo se malo opustili i predali voljenom biću, prepustiti se strasti. Otvorite vrata tajnih odaja vaših žudnji.

U ovoj, rekli bismo napetoj intrigantnoj zbirci, isprepliću se san i java, mašta i zbilja pa ćemo čitateljima ostaviti da urone duboko razmišljajući da li možda ovdje postoje i autobiografski elementi ili je sve samo plod autoričine bogate mirisne mašte. Sačuvaj svoju umornu dušu, ozdravi je, izbriši gorčinu koja guši u grudima… i prepusti se. U svakom slučaju, Jadranka, grlim tvoje dubine svojima i iznosim ih na površinu da ih ubije zrak, jer dubine na zraku umiru, a mi onda napokon možemo slobodno disati.

Sandra Petrž, nagrađivana i svestrana umjetnica: Zaprešić, 19.01.2023.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com