“H-umorne misli”, Ive Mije Andrića

Digitalnu knjigu “H-umorne misli”, Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:

“H-umorne misli”, Ive Mije Andrića

Aforizam (grčki: kratka izreka, definicija), je izreka koja se jezgrovitim, poentiranim oblikom izdvaja iz proznog teksta u kojem se pojavljuje. Stvarnost ju razlikuje od vica i anegdote, prozni značaj od gnome i epigrama, izlučenost iz cjeline od filozofske teze, a individualno autorstvo od poslovica i krilatica.

U aforizmu se misao, uvid, sud ili stav obično formuliraju u obliku antiteze, paradoksa, hiperbole, igre riječima, aluzije ili kakva obrata. Pojavljuje se kao medicinski poučak (Hipokrat, Galen), zatim u učenjačkim zbirkama (Plutarh, Erazmo Roterdamski, F. Bacon), u religijskoj literaturi (Biblija, Talmud) i u filozofskoj tradiciji (Seneka, Marko Aurelije, A. Schopenhauer, F. Nietzsche).

S talijanskim, španjolskim i francuskim komentatorima te osobito s francuskim moralistima XVII. st. (Pascal, La Bruyere, La Rochefoucauld) aforizam postaje sastavnicom književnog života.

U njemačkoj je književnosti aforizam bio naročito popularan oko 1800. god. (Lichtenberg, Jean Paul, J. W. Goethe). Od hrvatskih su ga književnika rado koristili A. Starčević, F. Kurelac i A. G. Matoš.

Aforističnim stilom nazivaju se tekstovi obilježeni diskontinuiranim, premetljivim poretkom rečenica ili fragmenata.

Sve ovo smo napisali kako bi vi čitatelji portala “Digitalne knjige”, točno znali s čime se sve susresti u knjizi “H-umorne misli”, Ive Mije Andrića.

A, svi oni koji su dosad već pročitali bilo koju knjigu aforizama Ive Mije Andrića ostati će iznenađeni koliko je autor nakon tolikih godina provedenih u književnosti i tolikih knjiga aforizama uspio ostati originalan i svoj.

Svaki njegov aforizam mudro je osmišljen, te dovoljno istinit i zajedljiv čime svakako zaslužuje svu vašu pažnju.

A, upravo stoga ova knjiga zaslužuje i našu preporuku.

U Zagrebu 09. 04. 2022. Nenad Grbac

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric24.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com