“Aforizmi džepni”, Save Ilića

Digitalnu knjigu, “Aforizmi džepni”, Save Ilića predstaviti ćemo vam uz pomoć uvoda u knjigu:

UVOD

Pod književnošću podrazumijeva se roman, pjesma, epigram, priča, basna, aforizam ili neko drugo književno djelo u kojem se oštro i na duhovit način ukazuje na štetne pojave u društvu! U književnosti su sadržani mnogi žanrovi i humoristička djela satiričnog sadržaja koje čitatelji rado čitaju i dobiva-ju korisna znanja i pouke.

Satira kao književni žanr nastala je kada je vrijeme išlo unazad. Prije drugog stoljeća stare ere u starogrčkoj književnosti najznačajniji satiričari bili su Simond, Artiloh, Folkidro i komediograf Aristofan.

Satira je književni oblik u kojem satiričari ismijavaju pojedinca, državu i vlast. Ona razobličuje društvene proturiječnosti, političke strasti i druge društvene slabosti. Svojim duhovitim podsmjehom i na duhovit način kritizira i opominje.

Satira je često sredstvo političke borbe, a tu tvrdnju kroz povijest naglašavaju pisci, političari i teoretičari. Poznato je da satira ismijava i kritizira. Humor nasmijava i uveseljava, što je od velikog značenja za dobro raspoloženje, ali i zdravlje.

Liječnici isto ističu da smijeh kod bolesnika, posebno kod teških i nepokretnih, kao i satira i aforizmi, mogu poboljšati raspoloženje.

Nadalje, liječnici tvrde da smijeh pomlađuje srce, mozak, smanjuje bol, liječi stres, jača krvne sudove, popravlja cirkulaciju i čisti organizam od pakosti, zavisti, egoizma i mržnje.

Ova knjižica “Aforizmi džepni” namijenjena je čitateljima koji će pokazati i minimum interesa za njen sadržaj. Posebno je namijenjena težim bolesnicima koji nisu u mogućnosti držati u rukama velike i teške knjige u ležećem položaju.

Za očekivati je da će starim i bolesnim osobama netko mlađi pročitati pokoji redak iz ove knjižice ili neke druge knjige po želji bolesnika. Knjižica je namijenjena i čitateljima koji putuju i nisu u mogućnosti nositi teške knjige.

U ovu zbirku uneseni su aforizmi šezdesetak autora iz više država. Svima njima izražavam neizmjernu zahvalnost. Bez njihovih djela ne bi imala željenu vrijednost. Ako ova zbirka i njen sadržaj makar u nekom dijelu umanji poteškoće bolesniku ili putniku na dalekom putu, priređivač će biti radostan i sretan!

Priređivač

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ilic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/