“Dio mene”, Martine Ergić Grčević

Zbirku poezije “Dio mene”, Martine Ergić Grčević, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

Poezija vlastitog svijeta

Druga zbirka poezije po imenu “Dio mene”, nastavlja se kretati stazama poezije, koje je Martina Ergić Grčević zacrtala u svojoj prvoj zbirci “Ritam Života”.

Autorica se u svojim pjesmama ne bavi traganjem za neprirodnim ili spašavanjem svijeta. Ona i njena poezija okrenuti su isključivo sami prema sebi i bave se preispitivanjem i analiziranjem svog vlastitog unutrašnjeg svijeta.

Samim tim postaje nam jasno da su u ovoj zbirci i u ovoj poeziji, autoričin unutrašnji svijet, njena poezija, njena stvarnost i njen život međusobno isprepleteni i da prožimaju jedno drugo. I onda odjednom postajete svjesni činjenice da se poezije se ne piše radi drugih, poezija se živi.

Na početku zbirke osjeti se sva njena nostalgija, želja za rodnim krajem, voljenim osobama i tisuću pitanja. Tisuću pitanja o sebi i drugima o tome što je to ljubav, ljubomora, želja, život.

Čitajući te pjesme polako upoznajemo i autoricu i njene želje, osjećaje, strahove i zebnje.

Zamršenu nit između poezije i stvarnosti najbolje uočavamo u stihovima:

Kažu da vrijeme lijeći sve
A ne znaju da za mene
Vrijeme stalo je
One zime
Kad zauvijek
Napustila si me, majko draga?

A, zatim stih po stih polako postajemo svjesni i autoričine najveće želje.

Ne želim bogatstvo
Nikakve kule
Ni vile
Nikakvo zlato
Ni srebro.
Želim sam ono
što ne mogu kupit
Samo ono
što mi Bog može dati.

A, o tome koliko je ta želja i stvarna i velika govori nam i detalj da se autorica ove zbirke u sedam godina šest puta podvrgnula postupku izvantjelesne oplodnje. Posljednji proces izvantjelesne oplodnje koji je hrabro opisala u knjizi “Ta mala točkica” bio joj je šesti po redu.

I ono najvažnije ona ne odustaje. Jer netko je jednom rekao “ako ne sanjaš, neće ti se ni ostvariti”…

U Zagrebu, dana. 14.11.2020, Nenad Grbac

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/grcevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/