“Filozofija stiha Apoteke poezije”, Nikše Eterovića

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com – “Filozofija stiha Apoteke poezije”, Nikše Eterovića

Digitalnu knjigu “Filozofija stiha Apoteke poezije”, Nikše Eterovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

RIJEČ U MENI MNOME ZAHVAĆENA

Postoje riječi koje ostaju nedorečene u svojoj izrečenosti i postoje riječi koje i neizrečene nose svoju dorečenost. Negdje između te dvije krajnosti odvija se životnost ovog našeg svakodnevnog. Negdje u raspuću tih datosti kriju se naši uviri i izviri, smiraji i nemiri, negdje u procjepu riječi i bezriječi utkan je život. Život s hukom svojih gorostasnih uspona i padova, strm i bregovit, tih i ravan, plošna udolina koja gubi rubove u izmaglici nadolazećih stoljeća. I jedna duša razapeta poput jedra koja hita kroz ovo olujno sada noseći svoj sud i usud kroz dane koji joj se daruju, koje vremenu krade, koje poput bisera zarobljava u svoja sjećanja.

Na tom platnu šarenolikosti razliku su se stihovi rođeni iz dubine jastva, stihovi koji su svoj prvi krik doživjeli u praskozorje svakodnevice. Stihovi su to nošeni u posteljici vlastite nutrine i porođeni rukom vještog apotekara poezije čija uloga nije iste stvoriti nego im pomoći da se osvijeste, prodišu, dogode… Možda su naizgled razbacani i nedorečeni, kao i život sam u sebi, naizgled teško smišljen, poput raznolikih švrljotina u razlistanoj svaštari. Ne izgledaju li i zvijezde jednostavnom oku promatrača razbacano, neorganizirano, nedovršeno? Nije li njihova veličina upravo u rubu beskraja koji ostaje nedorečen u svojoj životnosti?

Ovo možda nije knjiga za svakoga, iako je svakome namijenjena. Ovo možda nisu reci za neke odrasle ozbiljne ljude koji u svemu traže brojčani red. Ovo su nakupine životnosti darovane budnim sanjarima, onima koji još imaju hrabrosti zaroniti u vlastitu nutrinu i iz nje iznjedriti jedan potpuno novi svijet. Ovo je knjiga za Odiseje svakodnevice koji tragaju za pravim ja unutar sebe samih. Potrebna je odvažnost za takvu avanturu, potrebna je hrabrost posegnuti za poezijom, jer opoezena riječ mijenja, ključa, rađa…

Raditi na prvim retcima ove knjige, promatrajući kako nastaje, propitkujući je i ispitujući joj granice, bio je izazov i zadovoljstvo. Ulazeći u diskurs s njom ulazila sam u diskurs vlastitih svjetova i to je njeno bogatstvo, to je njena snaga.

Duboko vjerujem da smo svi mi škrinje pune riječi, izrečenih i neizrečenih, dosanjanih i nedosanjanih, svjesnih i nesvjesnih… Riječi snažnih kao što je svatko od nas snažan u svojoj velebnoj krhkosti. Riječi koje nam i rođeno sjećanje zaboravlja. Riječi koje se u vedrim visinama naših jastava obrušuje svojim pogledom na magle koje se tmaste nabijaju u udolinama naših prosječnosti. Treba hrabrost usuditi se iznjedriti te riječi, dopustiti im da postanu poezija vlastitog života. Ova knjiga sa svojom razigranošću pokušava izazvati upravo na to…

Apoteka poezije vrelo je koje svojom svježinom izaziva svoje konzumente na životnost…

Karla Schühler Njegrić, mag. phil.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/