“Bjegunac”, Borisa Golića

Digitalnu knjigu “Bjegunac”, Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

PREDGOVOR KNJIGE: “BJEGUNAC”

Što na sve to reći, na tu našu unutarnju i vanjsku politiku, na to naše gospodarsko stanje, nego da smo svi mi jedna smrdljiva močvara ili smrdljiva bara. Ili da nas, u krajnjoj liniji, ta smrdljiva močvara ili smrdljiva bara okružuje. Naime, mi se držimo naše običajne predaje, naših tradicionalnih vrijednosti i naših balkanskih tradicija. Uopće nismo nikakav Zapad i ne stremimo Zapadu. Ne držimo do prava, pravde, zapadnih, demokratskih vrijednosti. Ne držimo se ničega do čega Zapad štuje i poštuje. Mi se držimo, kako sam već rekao do naših običajnih predaja, naših tradicionalnih vrijednosti i naših balkanskih tradicija. I tako nam je, kako nam je. Iz tog stanja ne izlazimo, niti namjeravamo izaći, niti želimo bilo kakve duhovne promjene.

Mi smo Trnoružice, zarobljene u svom dugoročnom snu, a nema princa da nas poljubi i probudi. I tko sve to prethodno, nažalost, ne prihvaća, taj je nadrapao. I tko se bori išta promijeniti i taj je nadrapao. Jer našoj eliti odgovara takvo zamrznuto stanje. Jer kako inače objasniti nesmiljeni napad, vulgarna dobacivanja i salve uvreda na srpsku zastupnicu Aleksandru Jerkov da je ona ustaška kurva, spodoba i izdajica. A žena je samo spomenula ili napomenula, ni ne znam u kojem kontekstu, da je Vojislav Šešelj ratni zločinac. Pa joj neki preporučuju da se pripazi i da ubuduće pazi što govori. Kod nas se, još uvijek, ne smije govoriti protiv nacionalizama i nacionalista. Oni su nedodirljivi, ne smiješ ti za ratnog zločinca reći da je ratni zločinac, njih se ne smije kritizirati i oni su u svijesti naših naroda heroji i junaci.

Ne kažu uzalud za ljude s naših prostora: “Ako želiš junak biti, moraš kratko, s nogu, piti.” I mora da je Vojislav Šešelj kratko, s nogu, pio, jer kako shvatiti tu njegovu popularnost u srpskom narodu. On Hrvate mrzi, opterećen je svojim nacionalizmom i on bi krenuo u nove ratove, a mi ostali žanjemo ono što su nam ti nacionalisti i ti domoljubi, posijali. I na Balkanu se ništa novo ne događa. Nema nikoga tko bi povikao: “Bit će bolje!” Pa makar to bilo na papiru mrtvo slovo. I makar sa Istoka dolazile iste priče, a na Zapadu ništa novo. I stalno nam netko prijeti novim ratovima.

Naime, i dalje traje naša ratna ili predratna psihoza. Neki su na to oguglali, a neki dolijevaju naše stare traume. Pa nam tako Jean – Claude Juncker kaže: “Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990 -tih.” I valjda tu ratnu ili poluratnu psihozu više nije mogao trpjeti Zvonko Bušić i valjda se zbog toga ubio. I valjda se u tome radi kad on govori o svojoj špilji, o našoj špilji, o Platonovoj špilji i o svim špiljama.

Boris Golić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic31.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/