“Spakirani osjećaji”, Slavice Juhas

Zbirku poezije “Spakirani osjećaji”, Slavice Juhas, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora:

Opet su me zapljusnule riječi, izviru iz svih mogućih Slavičinih pora, riječi kojima se koristi u svakodnevnom životu i u svojim pjesmama (neke sam ipak morala potražiti u rječnicima, ali…), riječi kojima ona osmišljava svaki trenutak svojih neprospavanih noći, očekivanja u svakom novom danu, riječi koje joj toliko znače da je za njih spremna mnogo od svoga života žrtvovati.

Barem tako mislim. A kada misliš, onda i postojiš. Kao što postoji i najnovija Slavičina zbirka pjesama. Njezini spakirani i natisnuti osjećaji, ugurani u rimovane i nerimovane stihove, prepoznatljivi, razumljivi, ali i oni zaogrnuti, prikriveni, shvatljivi samo pojedinim osobama. Dušama.

Nad nekim se izričajima zamisliš, nejasna ti je poruku (a trebaju li pjesme imati i slati poruku?), s nekima se poistovjetiš i kimneš glavom Da, to je to, nešto te u njezinim stihovima raznježi do boli (lako je pronaći tu pjesmu, iskrenu i tužnu), no ima i onih koje od tebe traže napor da odgonetneš pravi smisao. Slavica je, po svemu sudeći, i majstorica u pronalaženju sebi svojstvenih novotvorenica (stihotvorbi(ca), rekla bi ona) koje se dobro uklapaju u pjesme, u pojedine slike i zaključke. Ona smišlja svoje izričaje, sviđalo se kome ili ne. I to treba znati i usuditi se.

Poput preciznog reza skalpela pjesnikinja je rastvorila svoje sebstvo, jastvo, podvojenost i samu postojanost sebe same. Možda se to odmah ne uočava jer ona to izrijekom baš i ne ističe, ali postoje u stihovima i bolni vapaji nerazumijevanja, ravnodušnost svakidašnjeg života, uzavrelost noćnih tihih sati koji nam omogućuju stvaranje svojega svijeta. Nesanice nam mogu biti i korisne. U Slavičinim nesanicama nastaju stihovi, pršte riječi i zasipaju je. Zato ih ona prikupi, brzo, brže. Da ne nestanu s jutarnjim suncem, rosom i ljudskim glasovima.

Može se ponekom čitatelju učiniti da je ona neosjećajna (time mislim na sladunjavost nekih pjesnika), zdravorazumska osoba koja je odlučila pisati. Ipak, njezini su osjećaji bolniji od mnogih drugih, duboki i nose sa sobom bezbroj varijacija na temu života. Kako ga živimo, planiramo, odrađujemo, zamišljamo i preokrećemo.

U očekivanju (ne Godota) novih enigmatskih stihova i metafora zamišljam na koliko se sve načina mogu izreći, oblikovati i zapisati Slavičini osjećaji, a da ne budu ponavljanje već pročitanog.

Koliko je duboka njezina inspiracija?

Zlata Knez

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/