“Život ispostavlja račune”, Ante Stanića

Digitalnu knjigu “Život ispostavlja račune”, Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

ISPOSTAVLJENI ŽIVOTNI RAČUNI

Um je mjesto za sebe i u skladu s tim od raja može načiniti pakao i od pakla raj. Tako je to opisao u svom remek-djelu Izgubljeni raj engleski književnik John Milton. Um je mjesto gdje sve počinje i završava: dobre i loše misli, riječi, djela, utjecaji i sl. Naš junak ili anti-junak (ovisno o percepciji) Peter Bergkvist nije bio iznimka.

Peter ne mora nužno biti utjelovljenje jednog zločestog, ambicioznog dečka koji je gazio preko leševa ne pitajući za cijenu bilo čega. Peter ne mora biti isključivo diler iz romana Ante Stanića. Peter vrlo lako može biti i utjelovljenje današnjeg prototipa čovjeka. Živimo u vremenu kada je novac božanstvo kojem se klanjamo i u kojeg ufamo i pri tome ne biramo načine i sredstva da dođemo do njega. Za to nije potrebno da budemo dileri. Potrebno je samo da budemo dovoljno bešćutni i sebični, kakav je bio i Peter dobar dio svog života, i već smo tu u gore navedenom romanu.

Većinu današnjih Petera nije briga da li je njihovoj/m zaposlenici/ku dijete bolesno, da li će neki/a dječak/djevojčica imati priliku za bezbrižno djetinjstvo i obrazovanje, da li je njihov susjed/a u mogućnosti skucati barem jedan obrok dnevno. A oni, začudo, nisu dileri.

Stvaranje likova poput Petera Bergkvista, koji vas naprosto tjeraju da propitkujete svijet oko sebe je maestralan čin koji iziskuje duboku zahvalnost budući da budi u svakome čitatelju duboko usnuli dio svijesti uslijed bjelosvjetske kontaminiranosti. Stanić, vodeći nas kroz Peterov životni put, i suptilno ukazujući na njegove propuste i povremena buđenja svijesti do vrhunca spoznaje da je život i naš bitak općenito nešto sasvim suprotno od njegovog dotadašnjeg života, šalje snažnu poruku da je vrijeme da se probudimo i osvrnemo oko sebe i napravimo vapijuću promjenu u današnjem svijetu. Svakako ne smijemo zanemariti i pedagoško-didaktičku notu ovog romana koja se krije iza jednog temeljitog “kopanja”, istraživanja i iskustva koje je autor pretočio na papir i velikodušno podijelio sa svima nama i još jednom upozorio na opasnost koja vreba iz znatiželje, očaja i halapljivosti.

Jezik kojim je roman pisan prilagođen je svakome uzrastu. Razumljiv, nesputan, pitak i vrlo otvoren omogućuje nesmetano praćenje radnje i promišljanje dok se “guta”. Iako pomalo gorak, sve se to lijepo na kraju posloži.

Na kraju, kraja nema. Naš um, naši Peteri i naša djela ostaju kao stalni podsjetnik da je svatko od nas dužan taksi ratu. Niti jedna naša misao, riječ, djelo neće proći nezapaženo i nekažnjeno. Svakome od nas će biti suđeno u skladu s tim. Ne čekajmo da izgubimo sve poput našeg junaka, nego se zapitajmo na trenutak što smo to danas učinili bez obzira na prirodu djela. Naposljetku, postoji nešto dobro na ovom svijetu i za to se vrijedi boriti, a autoru hvala što nam je ovim romanom ostavio vječnu potvrdu gore navedenih riječi.

Livno, 2017. Profesor Anja Maksić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/