Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com – “Moje slutnje”, Jadranke Varge

Digitalnu knjigu “Moje slutnje”, Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć jednog dijela recenzije knjige:

RECENZIJA 26. ZBIRKE POEZIJE “MOJE SLUTNJE “, JADRANKE VARGE

Nalazimo se pred 26 zbirkom poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga naslova”Moje slutnje”. To je, zapravo, zbirka pjesama u kojima se problematizira odnos među ljudima ili bolje odnos autorice s ljudima s kojima je imala ili neprijatnih iskustava ili pak sa ljudima koji su odgovarali njenim intencijama.

Znači, ovdje autorica ne nalazi osakaćena stvorenja da tako kažemo koja su u izvjesnoj relaciji spram nje, nego i susreće i one ljude koji posjeduju vrijednosti koje se vole i kojima se može diviti, a to je prije svega konkretni čovjek i njegova šutnja. Ta je šutnja istovremeno i njihovo siromaštvo i njihovo bogatstvo.

Postoji za njih samo jedna jedina raskoš, a to je raskoš ljudskih odnosa. Iz toga shvaćamo da u ovom ranjivom svijetu sve što je ljudsko i samo ono što je ljudsko dobiva gorući smisao. Zato je međusobno prijateljstvo ljudi snažno neprolazno istinsko bogatstvo koje krasi čovjeka među kojima svaka individualna duša najbolje osjeća svoju moć i svoje granice, a to će reći svoju djelotvornost i to osjećanje moći, snage, ali i granica naše duše.

Ta spoznaja ove pustinje, našeg ropstva u svijetu koji nije svagda dobronamjeran je jedna spoznaja koja nastaje iz same slobode čovjeka koji nije zaboravio da se nada i koji u paklu svakodnevice pronalazi smisao svog vlastitog kraljevstva. Tu čovjek nije stranac koji izgara u jednoj filozofiji apsurda, a tim sam povodom prije mnogo vremena pisao: “Ja osuđujem Stranca onda kad otkrivam da ne posjeduje i da ne shvaća temeljnu elementarnu spoznaju – Istinu – da na ovom svijetu ne živi i ne djeluje sam, kao jedino biće u svijetu svih bića, jer čovjek nije sam.”

Odatle živjeti ne znači učiniti da živi apsurd. Učiniti ga da živi, znači prije svega promatrati ga i razumjeti da postoji nesvodivo i strašno u čovjekovom srcu koje podstiče, naprotiv, sam život, a odatle i jedna sloboda čovjeka, a to je sloboda duše i sloboda akcije. Ako svijet poništava moje izglede na vječnu slobodu, on mi naprotiv vraća i veliča moju slobodu djelatnosti, akcije, praktičkih postupaka koji nisu lišeni nade i budućnosti, a to znači uvećanja čovjekove raspoloživosti i mogućnosti. Misliti na sutra to znači postaviti sebi cilj, imati svoje naklonosti, a sve ovo pretpostavlja jednu vjeru u slobodu čak ako se ponekad uvjerimo da je ne posjedujemo.

U tome vidim veliku vrijednost ove zbirke poezije koja je kao i ostale zbirke naše autorice ispunjena jednom fundamentalnom vjerom u sutra, u budućnost, točno prema riječima Novog zavjeta da na kraju ostaje vjera, ufanje i nada, ali da je od svih vrlina najveća je ljubav.

dr Zlatan Gavrilović Kovač, politički književnik, filozof, klinički pedagog

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga26.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravo izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koje vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com