Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com – “Umiranje dana”, Đure Sudete

Digitalnu knjigu “Umiranje dana”, Đure Sudete, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

PREDGOVOR KNJIGE

Đuro Sudeta, (10. IV. 1903 – 1927)., hrvatski književnik i pjesnik učiteljsku školu završio je u Zagrebu te od 1923. radio kao učitelj u podravskom selu Virje, u čemu ga je prekinula tuberkuloza od koje je obolio još kao maturant. U Virju razvio uređivao humoristički list i knjige, otisnuo svoju prvu zbirku pjesama. Od ljeta 1925. liječio se u Topolšici (Slovenija), Zagrebu i Koprivnici.

Pisao je pjesme, članke i političke rasprave u Luči, Hrvatskoj prosvjeti i Vijencu. U književnosti se javio 1919. pjesmama u katoličkom časopisu Luč. Pjesme su mu objavljene u zbirkama Osamljenim stazama (1924) i Kućice u dolu (1926); odlikuje ih mješavina tradicije hrvatske moderne i ekspresionističkih strujanja s prevladavajućim temama djetinjstva, bolesti i slutnje skore vlastite smrti te sutonskim i jesenskim ugođajima.

O smrti je napisao nekoliko antologijskih pjesama kao što su Misao na smrt, Mrtvo sunce, Ugasio se dan i Kad umrem. Sličnim se temama bavio i u prozi – posmrtno su mu objavljene dvije knjige lirske i autobiografske proze (Proza, I-II, 1943). Najznačajnije mu je prozno djelo pripovijest Mor (1930), koje tematizira čovjekovo otuđenje od prirode kao posljedicu tehnološkog napretka i težnje za materijalnim dobrima.

Njegov opus, iako nevelik, ima posebnu vrijednost; Sudeta je jedna od najzanimljivijih književnih pojava u hrvatskoj književnosti između dvaju svjetskih ratova.

U Zagrebu, dana. 27. 07. 2024, Nenad Grbac

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sudeta2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravo izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koje vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com