“Doživjeti stotu” – Priručnik o zdravlju, Maje Panić

Digitalnu knjigu “Doživjeti stotu” – Priručnik o zdravlju, Maje Panić, predstavit ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

RECENZIJA – Maja Panić: “DOŽIVJETI STOTU!”

Danas preko mema “Doživjeti stotu” već samo ovlaš preletimo pogledom, ali zadatak recenzenta je da kritički i koliko je moguće objektivno proučiti svoj zadatak – ne samo izvana, već i “ispod haube”. Dakle, zašto: “Doživjeti stotu”?

Knjiga koju imate pred sobom, naslova “Doživjeti stotu” na prvu se može asocirati da se radi ili o još jednom novom bilinaru ili još uvijek u prisutnoj integralnoj ljekaruši tipa “Narodni liječnik” Alfreda Vogela ili “Narodno zdravlje” Sadika Sadikovića, ali ćete pomisliti da nije li tako ambiciozna opsežnost neobična za jedan bilinar? I to nije prvi put da će čitatelj na ovom putovanju promijeniti mišljenje.

Početak je tipičan i ispunjava očekivanja apsolvirajući generičku kolekciju bolesti i oboljenja i općepoznatog ljekovitog bilja i postupaka. Što se tiče medicinskog aspekta, pomalo mediokritetski slijedi niska najčešćih uzroka smrtnosti što me navodi na 6 najčešćih uzroka smrtnosti izdvojenih u knjizi “Kako umiremo: razmišljanja o završnom poglavlju života” Sherwina B. Nulanda. U knjizi “Doživjeti stotu” ističu se metode u kojima se miješaju blagodati placebo efekta, aurikulopunktura, vegetarijanstvo, alkalna prehrana, nepovjerljivost prema farmaceutskoj industriji, Tesla, imunoproliferacija od Vogelovog “lajtmotiva” Molkosana, do popularne zlatne tela u kojoj se uzdamo: GcMAF protein koji je makrofagni aktivacijski faktor nastao modifikacijom proteina koji veže D vitamin. Otkriven je 2008. i ulažu se u njegovo djelovanje protiv raka, HIV-a, autizma…, metformin – molekula biljnog podrijetla koji se koristi protiv šećerne bolesti koji se pokazao kao instant produživač života, rapamicin – molekula streptomiceta s Uskršnjih otoka koja djeluje na rak i produžuje život, resveratrol – biljna molekula protiv bakterija i gljiva, huperzin A – alkaloid kineske crvotočine…

Taman kad očekujete da je to iscrpljena građa, a preostaje više od pola knjige upitat ćete se:”čega?”

I evo “čega”! Tu ćete vas dočekati zlokoban citat Abramelinske magije iz pera MacGregora Matherse, učitelja, kolege i neprijatelja Aleistera Crowleya. Dalje se opisuju osnove magije, okultizma i ezoterije svake vrste.

Tek kada pročitamo taj magijski dio i vratimo se u medicinu, shvaćamo da je sve to u funkciji zdravlja. Time su nam pruženi i ponuđeni raznoliki alati kako bismo održali svoje zdravlje i dugovječnost, a starenje nije jednoobrazna pojava te danas u doba, da tako kažem, korozivnih poslovnih i međuljudskih uvjeta javlja se i pojava ubrzanog starenja te autorica kao adut citira Ivu Andrića:” Beskorisno je u starosti produžavati život.”

Ovo je eklektična knjiga sinkretičke duhovnosti new ageai najbolje će je opisati pojam “Panorama”. Svejedno, “Doživjeti stotu” bilo bi izvrsno imati u svojoj kućnoj biblioteci, dodao bih: za potvrdu prihvaćenih (sa)znanja i za: upoznavanje jednog cijelog skrivenog svijeta, zato što: znamo što imamo i gdje ga možemo naći pa: neka stoji na polici.

Gabrijel Barišić, 30.1.2024., Slavonski Brod

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na poveznicu: http://www.digitalne-knjige.com/panic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravo izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koje vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com