“Riječi o djelu Save Ilića”, Ive Mije Andrića

Digitalnu knjigu “Riječi o djelu Save Ilića”, Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

RIJEČ PRIREĐIVAČA

Za svođenje književnih računa nikad nije kasno. Neki ih pisci, ne stignu na vrijeme započeti odnosno završiti ili ih, čak štoviše, namjerno ostave otvorenim za neka buduća vremena.

Kako bilo da bilo, lijepo je, nakon određenih spisateljskih faza, podvući crtu i rezimirati napisano, kroz sumiranje svega onoga što su drugi o tome rekli i zapisali. Tako se dobije potpuniji uvid u autorovo stvaralaštvo i otvori mogućnost čitateljima da se na jednom mjestu upoznaju sa djelima koja su pročitali kroz zapise stručnjaka od pera, koji su o tim djelima javno objelodanili vlastita mišljenja i prosudbe.

Pisac Savo Ilić napisao je i objavio desetak knjiga. Većina njih je tematski vezana uz područje rekreacije i kretanja u prirodi, dok se dio naslova odnosi na prozne publikacije i izbore poezije južnoslavenskih i europskih pjesnika. O tim knjigama izrečena su brojna pohvalna mišljenja stručnjaka zdravstvene, sportsko-rekreacijske i književne struke koja su objavljena u formi predgovora, ili pogovora u Ilićevim knjigama. Druga su publicirana u obliku recenzija i književnih prikaza u stručnim i književnim časopisima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, državama u kojima je autor proveo više od osamdeset pet godina svoga plodnog stvaralačkog života.

U prvom poglavlju ove knjige nalaze se predgovori koje su napisali zdravstveni i sportski stručnjaci za tematske naslove u kojima autor Savo Ilić piše o važnosti pješačenja u prirodi kao preduvjetu za očuvanje dobrog zdravlja i osiguranje kvalitetnog i dugog života. Među tim stručnjacima su bivši ministri zdravlja, znanosti, obrazovanja i sporta, akademici, univerzitetski profesori, specijalisti raznih grana medicine te ugledni sportski radnici. Njihova stručna mišljenja usmjeravaju čitatelje na razna područja rekreacije i sporta o kojima Ilić piše u svojim knjigama, a od kojih uvelike ovisi ljudsko zdravlje i kvalitet našega života. Slijediti te upute i vraćati se prirodi u njezinom izvornom obliku, najbolji je način da život učinimo ljepšim, sadržajnijim, podnošljivijim i na koncu dužim i lagodnijim.

Čovjek je dio prirode koliko je i priroda dijelom njega samoga. Tu uzajamnost treba njegovati i održavati od rođenja do neminovnog odlaska u vječnost i oplemenjivati je ljepotama koje nas okružuju, a kojih često nismo dovoljno svjesni.

Zato je vraćanje knjizi prvi i najvažniji korak u buđenju interesa za druženje s prirodom i njezinim neprolaznim čarima koje mnogo nude, a ništa ne traže. Osim da ih očima gledamo, a dušom i tijelom osjećamo.

U drugom poglavlju uvrštene su recenzije, osvrti i književni prikazi koji otkrivaju vrijednosti drugih Ilićevih proznih i poetskih knjiga. Recenzije i osvrti ugrađeni su na početne i završne stranice knjiga, a prikazi su objavljeni u autorskim djelima i na stranicama književnih časopisa.

U završnom dijelu, umjesto pogovora nalazi se Autobiografska ispovijed Save Ilića u kojoj nadahnuto i duhovito zapisuje smjerove svoga bogatog životnog puta, otkrivajući mnoge nepoznate detalje i dijeleći s čitateljima dio svoje ljudske i obiteljske intime .

Ivo Mijo Andrić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric15.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/