“Brodski dnevnik”, Aleksandra Gavrilovića

Digitalnu knjigu “Brodski dnevnik”, Aleksandra Gavrilovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć uvoda u knjigu:

UVOD U KNJIGU “BRODSKI DNEVNIK”, ALEKSANDRA GAVRILOVIĆA

Moj otac je bio mornarički strojar. Nakon službovanja u ratnoj mornarici odlučio je ploviti na stranim brodovima kako bi uštedio novac za mirnu starost. Nije doživio starost, nego je nesretno nastradao na jednom pješačkom prelazu u Novom Beogradu u svojoj 64. Godini, ali je iza njega ostalo nekoliko fotografija i brodski dnevnik kojeg je sukcesivno vodio od travnja 1972. do veljače 1973. i to je sve što je ostalo od njega, jer je u ratnom kaosu nestala većina njegovih osobnih stvari, sva imovina i kućanski namještaj. Ovi dnevnici su uspjeli doći do mene zahvaljujući sretnim okolnostima, jer su razbacani osobni predmeti slučajno preostali kao nebitan njegov spomen, dok je sve drugo opljačkano ili uništeno.

Sada se ti dnevnici predstavljaju čitateljstvu u nadi da će se ponešto u njima pronaći što može pobuditi interes, jer dobro govore o njegovom karakteru i osobnosti. Ti su dnevnici pisani latinicom, ali miješaju ekavicu s ijekavicom što nije čudno ukoliko imamo na umu da je najveći dio svog života proveo u Dalmaciji u Hrvatskoj, iako je podrijetlom iz srbijanske Šumadije.

Prvi dio dnevnika koji se odnosi na prvo njegovo putovanje pisano je također štampanim slovima – ja sam to tako i ostavio, dok su u drugom dijelu dnevnika koji se odnosi na njegovu drugu plovidbu štampanim slovima uglavnom pisana imena luka i gradova u kojima je dolazio, prolazio ili noćio.

Ja bih na koncu mogao reći da je to bio jedan težak život što se vidi i iz samog dnevnika koji vjerno opisuje njegova emotivna stanja, dileme, sukobe s ljudima tako da dnevnici predstavljaju vjeran dokument ne samo o mome ocu kao osobi, nego i o pomorskom životu kojeg ja nisam bio u stanju slijediti, iako imam spremu pomorca nautičara.

To bi bio previše težak život za mene.

Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 17.04.2022.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/agavrilovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com