“Zašto bijeli ljiljani sanjaju?”, Jadranke Varge


Digitalnu knjigu “Zašto bijeli ljiljani sanjaju?”, Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE “ZAŠTO BIJELI LJILJANI SANJAJU?” HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGA

Ovo je 20. samostalna zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga. Ja bih na početku izdvojio kao primjer dvije pjesme sadržane u ovoj zbirci pod naslovom “Rast” i “Sretan ti rođendan”, jer u prvoj eksplicitno najavljuje tematiku patnje, a u drugoj eksplicitno raspravlja o Bogu i božanskom. Osnovna ideja sastoji se ovdje u težnji, da se sve održi u nekom apsolutnom jedinstvu, božansko jedinstvo i ujedinjenj svih suprotnosti u Bogu, a to jedinstvo je sveto trojedinstvo, u svemu treba shvatiti božansko trojedinstvo. Sve stvari sadrže to trojedinstvo.

Poezija raspravlja ili izlaže božansku silu trojedinstva, o tome što je Bog, što je patnja i kakve su u Božjoj biti sveukupna priroda, zvijezde i elementi, o tome odakle vode svoje porijeklo sve stvari, kakvi su nebo i Zemlja, kakav je čovjek, isto tako i anđeli, ali i đavoli, uz to nebo i pakao i sve što je stvoreno.

Poezija raspravlja također i o stvaranju svih stvorenja, kako su oni proizveli zlo i dobro u ljudima, ali i o Kristovom carstvu, o tome kakvo je ono, kako ono stoji nasuprot carstvu pakla i također o tome kako ono u svijetu vodi borbu sa carstvom pakla.

Jedna od glavnih ideja ove zbirke poezije je, da je naš kozmos onaj koji predstavlja božanski život i otkrivanje Boga u svim stvarima, točnije rečeno da se iza jedne božanske biti, iz spoja svih sila i kvaliteta vječito rađa Sin koji sije u životnim i nebeskim silama, a to znači unutrašnje jedinstvo Svjetlosti sa supstancijom nebeskih Sila i to mislim, da je najvažnija poruka ove zbirke poezije koja svakako predstavlja novinu u hrvatskoj suvremenoj realističkoj poeziji koja osjeća patnju, tu unutrašnju rastrgnutost koja dalje prelazi u život i životnost, u djelatnost, a odatle i jedan veliki optmizam pjesnikinje, da je moguće pronaći smisao našeg življenja u jednostavnim i malim stvarima koje otkrivaju Božju bit.

dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, Australija, 10.02.2022.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga20.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com