Preminula je pjesnikinja i književnica Irena Vrkljan

Irena Vrkljan (1930.– 2021.) bila je hrvatska pjesnikinja, književnica i prevoditeljica, poznata i kao hrvatska Virginia Woolf. Prisutna je na hrvatskoj književnoj sceni više od pedeset godina…

Protokol jednog rastanka

Rođena je u Beogradu 21. kolovoza 1930., a u djetinjstvu s obitelji seli u Zagreb. Studij arheologije i germanistike završava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na berlinskoj Akademiji za film i televiziju studirala je režiju. Tamo je upoznala i svog budućeg supruga Benna Meyera-Wehlacka, tada docenta dramaturgije. Dugi niz godina živjela je na relaciji Berlin-Zagreb, da bi se u Hrvatsku trajno vratila 2014. godine. Svoju posljednju knjigu “Protokol jednog rastanka” posvetila je preminulom suprugu.

Objavila je više od dvadeset knjiga

Pisati je počela još pedesetih godina prošlog stoljeća u okviru tzv. “krugovaša”, okupljenih oko časopisa za književnost i kulturu “Krugovi”. U tom razdoblju sa Zvonimirom Golobom i drugima prevodila je djela njemačkih autora poput Remarquea, Wolfganga Otta… Objavila je više od dvadeset knjiga, zbirki poezije, proze, romana i eseja, a pisala je scenarije za televizijske i radijske drame. Od 1960. do 1971. bila je i urednica televizijske emisije “Portreti i susreti”, a sa suprugom pisala je i radio-drame.

Dobitnica je nagrade Tin Ujević za najbolju knjigu poezije

Dobitnica je brojnih književnih nagrada, među kojima su nagrada Tin Ujević za najbolju knjigu poezije “U koži moje sestre”, Ksaver Šandor Gjalski za knjigu “Svila, škare”, Ivan Goran Kovačić za roman “Marina ili o biografiji”, nagrada HAZU za roman “Posljednje putovanje u Beč”, Kiklop za pjesničku zbirku “Koračam kroz sobu”, te Vladimir Nazor za životno djelo.

Kakav svijet ostavljam iza sebe?

Kad su je jednom upitali o tome kakav svijet ostavlja iz sebe Irena je odgovorila: Brine me što se produbio jaz između siromašnih i bogatih, što se društvo prilagođava postulatima potrošačkog društva, što se kod mladih stvara snažan otpor prema politici, što obrazovanje više nije na cijeni, što smo okruženi skandalima i što je malo čvrstih točaka za koje se možemo uhvatiti i kojima možemo vjerovati. Ali, nikako ne želim zvučati kao netko tko u svojim 80-tim godinama negativno govori o mladima. Njihove pozicije i moje nisu iste. Tko zna, možda je mojoj generaciji bilo u konačnici lakše jer smo stasali u vremenu kad je televizija još bila neka novost, da ne govorimo o kompjutorima.

S Irenom Vrkljan oprostiti ćemo se uz pomoć nekoliko njenih rečenica

Nad nalazištem starih predmeta, mladosti, nad mojom arheologijom, širi se miris paljevine. Dolaze godine, korijenje biografije gladuje. Tamo gdje je živjelo sjećanje, danas rastu ruševine. Rukopis lebdi iznad praznih okna, oblači se u nečitkost…

———————-

Preuzmite knjigu “Sve je lakše od ljubavi”, Irene Vrkljan

Za sve one koji to nisu znali reći ćemo i da je Irena Vrkljan bila jedan od prvih koji su podržali portal digitalne knjige. Isto tako treba naglasiti da je ona bila i jedan od prvih pisaca čija je digitalna knjiga objavljena na našem portalu.

Riječ je naravno o knjizi “Sve je lakše od ljubavi” koju možete preuzeti na sljedećoj adresi:

http://www.digitalne-knjige.com/vrkljan.php

———-

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.