Moja perspektiva u Australiji (iz knjige “U potrazi za istinom”, Zlatana Gavrilovića Kovača)

Ja sam u Australiju dospio krajem Domovinskog rata 1994. Od tada je prošlo punih 26 godina. Došao sam u tzv. ”indipendent” kategoriji, dakle, kao onaj imigrant koji ne zahtijeva posebnu brigu drugih, nego se drži da na osnovu svog obrazovanja i stručnosti može lako i neometano nastaviti rad i u ovoj novoj sredini. U tom pravcu je australskoj ambasadi u Beču bila dostavljena cjelokupna dokumentacija u svezi sa mojom osobom i mojom obitelji, jer smo kao obitelj dolazili na ovaj veliki kontinent i dobili smo i vize za useljenje i kao takvi smo i prihvaćeni od australskih vlasti.

Međutim, nije baš sve išlo tako lako i jednostavno, nego se moja žena nakon nekoliko mjeseci boravka dosjetila da joj ne odgovara ta veza u kojoj je tobože bila ”na silu” i bez svoje volje pa na koncu odluči, da me napusti i da dijete povede sa sobom. U razvodnim papirima stoji također i njeno mišljenja, da se ja dovoljno ne brinem za dijete i da ne držim „maintance“, da ne plaćam alimentaciju, nego naprosto sam ”nitko i ništa”. Zato se vjerojatno i preudala za britanskog čovjeka, jer je bio ”dobra partija” i sa njim nastavila svoj život uz jedno novo dijete.

U isto vrijeme, svi moji pokušaji da dođem do nekakvog posla bili su bez uspjeha i kad sam pokazao nekim mjerodavnim ljudima svoje radove i kad sam te radove ponudio australskoj strani, onda su mi rekli sasvim ozbiljno ”To ste radili u Hrvatskoj, a sada morate razmišljati što ćete raditi ovdje.”.

Nekoliko godina kasnije u razgovoru sa jednim profesorom iz Melbournea isto sam saznao: ”Znate, to sa Hrvatskom i bivšom Jugoslavijom, to nikog više ovdje ne zanima, to je bilo interesantno prije nekog vremena, dok je rat još trajao, sada više ne.” i onda sam ponudio novoj mladoj hrvatskoj generaciji te svoje radove i to je kod nas i objavljeno, a ja sam se povukao u osamu uživajući australsku mirovinu, jer meni nije bilo moguće ovdje doći do bilo kakvog posla, a ne samo određenog primjereno mojoj struci, nego bilo kakvog, ali je ipak bilo moguće doći do jednog posla koji je bio plaćen otprilike 60$ tjedno, a to je bio posao raznosača raznih reklama u određenim dijelovima grada. Kao prilog ovom svome tekstu također dostavljam i fotografije tih reklama i svog jedinog mogućeg ”posla” u Australiji.

Eto, vidite kakva je perspektiva bila mornaričkog poručnika i doktora znanosti koji ima sabrana djela i koji u Hrvatskoj ima 20 godina staža.

Međutim, nije o toj perspektivi u Australiji sve rečeno, nego postoji i još jedna evidencija o porazu kognitivnih sposobnosti australskog čovjeka, a to je dopis koji je jednog dana osvanuo na mojoj stranici Medicare gdje me vlasti pitaju, da li bih htio biti organ donor, jer je činjenica kako ovdje australska vlada snosi financijske troškove mog liječenja i jer je istina, da ja dobivam tu australsku mirovinu za koju svatko može reći, da je sa nepravom stečena.

Ja sam se potrudio kroz ove godine, da dokažem kako moje obje mirovine su i hrvatska i australska sasvim zaslužene, a za liječničke troškove snosim takvu odgovornost, da sam kao dobrovoljni davatelj krvi i kao organ donor sasvim zasluženo ”isplatio’ troškove o kojima je riječ. Tako ja mogu računati, da bih nakon svoje smrti mogao otići u organe, a i to je bolje, nego da vas se riješe nekim drugim putem.

Eto, sada vidite kakva je bila moja perspektiva u Australiji za koju mnogi Hrvati govore da je pravi ”raj” na Zemlji, da čovjek pukne od smijeha!

—————————————–

Zlatan Gavrilović Kovač

Zlatan Gavrilović Kovač porijeklom iz Hercegovine, rođenjem Dubrovčanin, a  odgojem Zagrepčanin rođen je u Dubrovniku 25 siječnja 1959 godine.

Četiri razreda Preparandije pohađa u Dubrovniku  a kasnije školu nastavlja u Splitu. Diplomira pomorsku školu u Splitu u svojstvu poručnika trgovačke mornarice 1977. godine. Studij filozofije i sociologije otpočinje u Zadru 1978. godine a iste godine nastavlja u Zagrebu. Diplomirao je na ovim odsjecima 1986 godine.

Filozofsku disertaciju obranio na Sveučilištu u Sarajevu 1989 godine sa tezom Filozofske pretpostavke suvremene znanosti.

Glavni je i odgovorni urednik novine zagrebačkog  Sveučilišta “Studentski list” 1982-83, časopisa za teoretska pitanja “Pitanja” 1984-85, klinički je sociolog psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu od 1990-94.

Koncem iste godine sa porodicom emigrira u Australiju. Suradnik je brojnih australskih radio postaja na  hrvatskom jeziku i bosanskom jeziku. Objavljivao je  svoje radove u nekih tridesetak  novina i časopisa u sedam gradova i četiri zemlje.

Također je suradnikom hrvatskih dnevnih portala koji objavljuju radove iz područja književnosti i politike.

Živi i radi u Adelaideu u Australiji.

Kontakt: 

E-mail: zlatan.g@adam.com.au

 

—————————————–

Preuzmite knjigu – “U potrazi za istinom”, Zlatana Gavrilovića Kovača

Knjigu “U potrazi za istinom”, Zlatana Gavrilovića Kovača, moći ćete preuzeti tako da

svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic51.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

 

 

Uredio, odabrao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.