“Gluho doba”, Milana Rupčića

Digitalnu knjigu “Gluho doba”, Milana Rupčića, predstaviti ćemo vam uz pomoć autorovog uvoda u knjigu:

Uvod

Nikada u povijesti, dogmatska glorifikacija a još manje sotonizacija, nisu unapređivali kulturu, niti civilizaciju, kao njen temelj i okvir. Počev od inkvizicijskih lomača do kasnijih ali i današnjih potpala. Srećom po čovječanstvo umjetnost, znanost i zdrava misao, uspjeli su preživjeti sve pogibelji, opstati i omogućiti pomak kotača civilizacije prema slobodi čovjekove misli i djela.

Danas, ponovno smo na prekretnici. S jedne strane je interes za slobodom čovjeka i naroda u kojem obitava a s druge strane nadvija se globalizacija, s tendencijom poništenja osobnosti i identiteta.

Prvi su nastupili mediji i komunikacijski sustavi svih vrsta u povezivanju svjetskog prostora i prokrčili put ostalim globalističkim interesima. Ne treba naglašavati kako su politički i ekonomski interesi dominantni. Za ostvarenje tih ciljeva niti jedno sredstvo nije “zabranjeno”.

Umjetnost je djelatnost koja se više ili manje uspješno odupire globalnim trendovima. Trudi se sačuvati slobodu izričaja i temeljni identitet s promjenjivim uspjehom. Recimo, za svijet mode, moglo bi se reći kako se radi o općoj uniformiranosti.

Književnost, a poglavito poezija, postupno mijenjaju svoje temeljne odrednice i sve više prelaze, sa zahtjevom vremena, u sferu apstrakcije, pa i zabave.

Novinarstvo je pretežno u funkciji određenih politika i interesnih centara moći, tek malobrojni kolumnisti predstavljaju oaze ili otočiće u moru prosječnosti.

Aforistika je žilava i odolijeva trendovima vremena.

Netko je aforizme opisao kao “bisere uma”, iako, nekada, biseri budu kao u latinskoj izreci “Margaritas ante porcos”.

Bilo kako bilo, aforizmi su vrijedne, duhovite i korisne misaono-literarne minijature. Mogu osloboditi misao, obogatiti ljude i vrijeme u kojem živimo – novim spoznajama i vrijednostima.

Milan Rupčić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/rupcic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/