Digitalni udžbenici uskoro će zamijeniti klasične?

Najveći online prodavači knjiga, objavili su kako je ove godine prodano više digitalnih izdanja knjiga nego onih klasičnih. No ovaj trend digitalizacije knjiga ne odnosi se na sve knjige – udžbenici su još uvijek najrašireniji u svojem klasičnom obliku, no to bi se uskoro moglo promijeniti

Današnji izdavači koriste sve veću popularnost tableta poput iPada i Kindlea i u svoju ponudu uvrštavaju usluge poput posudbe digitalnih knjiga na određeni vremenski period. Izdavači napominju kako je velika prednost digitalnih knjiga u njihovom potencijalu da pređu ograničenja tradicionalnih udžbenika i ponude pravo multimedijalno i interaktivno iskustvo.

U istraživanju Student Monitora, tvrtke za istraživanje studentskog tržišta, oko 5% svih udžbenika kupljenih u jesenskom periodu ove godine u Americi bilo je digitalnog oblika.

To je povećanje od 2% u odnosu na proljetni semestar.

Posudba kao nov način distribucije udžbenika?

No možda će u pravo posudba digitalnih udžbenika izazvati pravu revoluciju. Neki izdavači već sad nude uslugu posudbe na određeno vrijeme – najčešće između šest mjeseci i godine i pol dana od trenutka kupnje, što znači ograničenje po pitanju preprodaje takvih knjiga jer licencu dobije samo kupac kojem softver onemogućava daljnje kopiranje. Ove mjere pomažu osigurati da cijene digitalnih udžbenika ostanu puno niže od cijene njihovih papirnatih verzija.

Što kažu studenti?

Studenti su podijeljeni oko ovakvog načina distribucije udžbenika.

„Došlo me jeftinije nego da sam kupila papirnato izdanje knjige“, rekla je Rebecca Johnson, studentica Sveučilišta George Mason, koja je kupila svoj prvi digitalni primjerak knjige još na prvoj godini studija. Platila je 50% manje za digitalno izdanje koje je kupila izravno od izdavača. No upozorila je kako digitalna verzija nije vječna.

„Posjedujete ju dok traje akademska godina, ali nemate ju zauvijek“, napomenula je.

Njezin je udžbenik je „istekao“ nakon godinu dana.

N,o za neke studente, ograničeno vrijeme posjedovanja udžbenika može biti negativna stvar jer neke knjige koriste za više kolegija pa im je praktičnije kupiti ih u klasičnom obliku nego ih ponovno kupovati s interneta na određeno vrijeme.

Koje su najveće zamke digitalnih udžbenika?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima raspolažu privatne izdavačke kuće koje će u težnji ka što većoj zaradi nametnuti i kojekakva ograničenja.

Tipičan primjer takvog ponašanje je iznajmljivanje udžbenika na kraće vrijeme gdje se kupcima ograničava i sloboda i način korištenja.

Iz tog razloga važno je napomenuti da bi za digitalne udžbenike bilo najbolje da ih se izdaje kao besplatan ili “free softver”.  Da li je to moguće? Naravno da je moguće, države ionako troše velik novac na obrazovanje, a financiranjem izrade besplatnih udžbenika uštedilo bi se puno novaca poreznih obveznika.

Pitanje je samo hoće li korporacije, političari  i bankari koji upravljaju svijetom dopustiti takvo što jer tiskanje i proizvodnja udžbenika donosi velike zarade. Iz tog razloga teško je očekivati da će oni javni ili opće korisni interes staviti ispred interesa za profitom. Osim ako ih javnost i razvoj tehnologije na to ne prisili.

Koje su najveće prednosti digitalnih udžbenika?

Digitalni udžbenici u sebi kriju velike interaktivne mogućnosti. Oni u rukama vrsnih programera mogu biti vrlo učinkoviti i poučno štivo. U digitalnu knjigu moguće je postaviti i raznorazne primjere, izračune, tablice, pojašnjenja, video materijal, linkove i poveznice, odnosno sve ono što nam klasična knjiga ne može pružiti.

Iz tog razloga lako je zaključiti i da se digitalni udžbenici neće oslanjati na danas rasprostranjene formate kao što su pdf, txt  ili  html već da će i oni postati izvršne datoteke (na win platformi to je exe format).

Što kažu profesori?

„Digitalni udžbenici će s vremenom postati norma, ali to se ipak neće dogoditi tako brzo kako  ljudi očekuju“, rekla je Charlotte Lee, profesorica na Sveučilištu Seattle.

U svibnju je gospođa Lee objavila rezultate istraživanja među studentskom populacijom koje je pokazalo kako se većina studenata koji koristite digitalne knjige za učenje nakon uglavnom vrlo zadovoljni svime što im digitalne knjige nude.

Glavni problem bio im je ograničenost tablet računala po pitanju tradicionalne navike čitanja, skeniranja i zabilježavanja važnijih dijelova materijala.

Nadodala je kako udžbenici, za razliku od romana, ne mogu s jednakom jednostavnošću biti prebačeni na digitalni uređaj jer ih učenici i studenti pri učenju jako rijetko čitaju od prve do zadnje stranice.

„Trebamo dizajnirati uređaje koji su posebno prilagođeni da olakšaju akademsko čitanje“, zaključila je.

Iako je ovo trend koji se tek pojavljuje u SAD-u i na zapadu Europe, što znači da će proći još podosta vremena prije nego se pojavi u Hrvatskoj, trebali bi ga biti svjesni, a država naš sustav obrazovanja konstantno modernizirati i pratiti strane trendove jer će i naši školarci jednog dana vrlo vjerojatno odbaciti papirnate udžbenike i početi učiti tapkanjem po zaslonu.

 

 

—————

Napisao, odabrao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.