Sretan dan žena želi vam uredništvo portala: digitalne-knjige.com

S obzirom da 8. mart ili 8. ožujak ove godine po kalendaru pada u nedjelju, a da mi na portalu Digitalne knjige nedjeljom ne objavljujemo novi članak odlučili smo svim ženama, njihov dan ili dan žena čestitati jedan dan ranije. Nadamo se da vam to neće smetati.

Kako je počelo i zašto se pojavila potreba za obilježavanjem međunarodnog dana žena?

Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su, prvi put, demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku.

Početak borbe za ženska prava!

Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je naravno rastjerala inteligentna i hrabra policija, koja uvijek štiti interese vlasti, a ne naroda kojem i sama pripada. No, žene to nije spriječilo te su dva mjeseca kasnije osnovale i sindikat.

Protesti su se nastavili…

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Slika snimljena 1908. godine na protestu žena u New Yorku…

Proglašenje Međunarodnog dana žena!

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Žene kao predvodnice u borbi za mir i promjene!

Na početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su početak ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, ruska feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”.

No, s vremenom je dan žena izgubio ideološku osnovu…

S vremenom u mnogim bivšim socijalističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsna zamjena za slične praznike, koji se slave u protestantskim zemljama. Poznato je i da mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti za to da dan žena ponovno postane državnim praznikom u zemljama u kojim je ukinut.

No, sve to nas neće nas spriječiti da vam čestitamo dan žena

I u našj zemlji taj dan je dolaskom navodne “Demokracije” izgubio svoje značenje i prestao biti praznik, no nas to neće i ne može spriječiti da se podsjetimo na njega i svim ženama zaželimo sretan 8. mart, odnosno dan žena.

Uredništvo portala digitalne-knjige.com

 

—–

Napisao, uredio i objavio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.