100 najboljih knjiga svih vremena

Popis 100 najboljih knjiga svih vremena, predložen je od strane 100 pisaca iz 44 države, koji su listu sastavili 2002. u organizaciji Novreškog kluba knjige. Popis knjiga bi trebao oslikavati književnost cijeloga svijeta, s knjigama iz svih država ali i različitih vremenskih epoha. 11 knjiga je napisano od strane ženskih, 85 od stane muških i 4 knjige od strane nepoznatih autora. Svaki pisac, član žirija, birao je 10 knjiga.

Između ostalih svoje glasove su dali; Doris Lessing, John Irving, Salman Rushdie, John le Carré, Milan Kundera, Paul Auster, Ben Okri, Fay Weldon, Carlos Fuentes, Nadine Gordimer, Seamus Heaney, Aleksandar Hemon, Astrid Lindgren, Viivi Luik, Herta Müller, Norman Mailer, Orhan Pamuk i dr. Samo dvoje pisaca nije dostavilo svoje liste. Isabella Allende je javno kritizirala glasovanje dok Bob Dylan nije nikada dao svoj odgovor..

Fjodor Dostojevski je pisac koji se najviše puta pojavljuje na listi (4 puta). Izabrane knjige nisu rangirane ili kategorizirane na bilo koji način; ogranizatori su objavili da “su sve na istoj razini” s izuzetkom Don Kihota a ta se knjiga smatra “najboljim ikad napisanim literarnim djelom.” Popis knjiga je objavljen prema abecednom redu.

U nastavku vam donosimo taj popis:

 


 

100 najboljih knjiga svih vremena

 

 

Uredio i i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.