“Crno srce”, Jadranke Varge

Digitalnu knjigu “Crno srce”, Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

RECENZIJA 25. ZBIRKE POEZIJE “CRNO SRCE” JADRANKE VARGA

Evo, nalazimo se pred 25. zbirkom poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga naslova “Crno srce”. To je i dalje poezija u pravcu kardinalnih egzistencijalnih pitanja koja je u biti realistička, jer izlaže problematiku takvih ljudskih i duševnih kategorija kao što su neosjetljivost čovjeka, strepnja i nemir pred nepoznatim, o boli, strahu, praznini ili tuzi čovjeka zbog gubitka ili neispunjenih snova. Ja osobno mislim da se fundamentalna teza ove zbirke sastoji u jednoj ideji koja potječe još iz srednjovijekovne teologije, a koju autorica najbolje izražava stihom:

“Neosjetljivost ljudskog pogleda dolazi iz njegovoga srca.”,

jer se ovdje naspram univerzalne racionalnosti suvremenog svijeta “srce” razumijeva temeljnom duševnom odrednicom kao i smislom čitavog ljudskog bitisanja, razumijevanje srcem, dakako, naspram objašnjenja razumom.

Tema je paskalovska kako ja vidim stvari, jer se ovdje pita o tome da li je dovoljno pretpostaviti građanski optimizam i racionalizam kao apsolutne vrijednosti, jer se ovdje postavlja pitanje smisla i spasa čovjekovog života. Dakle. izbavljenje suvremenoga čovjeka nije u prirodnom poretku stvari, nego u subjektu, čovjekova sudbina nije određena nekom objektivnom moći normi, već je ta sudbina određena u duši samog čovjeka.

Znači, nema nikakvog prirodnog morala, nikakovog racionalnoga uvida u svjetsko-povijesno zbivanje, nikakvog ubjedljivog dokaza Boga, ali postoji naša grozničava potraga za smislom i za Bogom. Činjenica smrti čini tu dilemu neizbježnom. Znači, ovdje Bog nije stari židovski Bog niti Bog iz kartezijanskih meditacija kakve nalazimo kod Descartesa, na primjer. To je Bog izbavljenja duše, Bog kojeg osjećamo srcem, a ne u razumu. Stoga je on Bog kršćanske milosti, a ukidanje nerazrješivih proturječnosti čovjekovog života u Kristovoj milosti pravi je smisao religije. Ona je ta koja treba postati izvjesnost srca i time izbavljenje, a za osjećaje ili za srce znamo već od Kuzanskoga, jer se život koji se kreće u beskonačnom progresu bez srca pokazuje kao totalno besmislen.

Srce nije ništa drugo, nego nositelj želje čovjeka za smislom. Dakle, ovdje se iskazuje jedno faktičko stanje stvari, naime, da negdje realno egzistira jedan subjekt, jedan čovjek koji istrajava u nesavladivoj transcedenciji u odnosu na život i ja osobno mislim da je to glavna ideja ove zbirke poezije, ali i ranijih zbirki naše autorice kao što mislim da je to i najveće njihova vrijednost – ta jedna potraga za Bogom koja ima smisla, jer život čovjeka obogaćuje i ispunjava izvanrednim vrijednostima

dr Zlatan Gavrilović Kovač, politički književnik, filozof, klinički pedagog

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga25.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravo izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koje vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com