“Emigrantica”, Borisa Golića

Digitalnu knjigu “Emigrantica”, Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela predgovora knjige:

PREDGOVOR KNJIGE “EMIGRANTICA”

Nekad se govorilo: “Biti iz Istočne Europe samo je po sebi apsurdna situacija.”

Istvan Orkeny

Kada žele reći da je nešto apsurdno, Poljaci kažu: “To je kao kod Mrožeka.”

Sada se kod nas kaže:

“Biti iz Republike Hrvatske samo je po sebi apsurdna situacija.”

Nama još uvijek nedostaju reforme ili revolucije. Meni ne trebaju ni reforme, a ni revolucije. Došao sam do godina u kojima mogu dobiti prijevremenu mirovinu, pa sam je zatražio. Inače, sada imam slobodnog vremena koliko hoću, pa se bavim koječime. Jer mi živimo apsurdno, pa od nas odlaze mladi, pa smo mi siromašni i postajemo sve siromašniji. A naši političari nas uvjeravaju da živimo fenomenalno. To je u suprotnosti sa našom zbiljom, pa ja zaključujem da mi imamo onu bogatu Hrvatsku i onu siromašnu. Kod nas su razlike velike i nepremostive. Jedni svega imaju, ne znaju što će sa obiljem, a velika većina nema ništa i gladuje. Ja nemam previše, ali ni ne oskudijevam. Jer nekad sam radio 2 ili tri posla i dobro sam ih naplaćivao. Sad su došla tužna i olovna vremena pa nema posla, pa sam ja nezaposlen ili sam u prijevremenoj mirovini.

I bavim se koječime da prikratim vrijeme, otkrio sam da znam ili ne znam pisati, pa u slobodno vrijeme, pišem. Nemam ja baš nekih ambicija u tome i ne javljam se na književne natječaje. Ustvari ni ne znam gdje i kada se ti natječaji objavljuju, ali zato pišem i čitam tuđe knjige. Stoga, je nekako do mene došla knjiga “Harmatan” Ivana Sršena. Pa se ja i dan danas pitam: gdje je on pored svih tih naših emigranata, kažu da ih je u posljednje vrijeme gotovo pola milijuna, našao nigerijsku emigranticu, Uhunomi? Pa sam valjda iz istog razloga čitao “Emigranticu” Ljubov.F. Dostojevskaje, pa sam čitao Radu Jarka i njegove “Emigrante”, pa sam čitao Luboša Jurika, da bih na kraju završio sa Slavomirom Mrožekom i njegovim “Emigrantima”. Uz put, sam napisao i “Najbolje godine mog života”.

Citat o našem trenutnom stanju:

Naši političari nas uvjeravaju da mi živimo dobro i normalno, da nam plaće i mirovine rastu i da će nam uskoro plaća biti 7.600 kuna ili 1.000 eura. Uvjeravaju nas da se ljudi vraćaju iz inozemstva, da se doseljavaju stranci, ali ja, bez obzira na sve to, smatram da živimo loše i nenormalno, da smo mi i dalje u gospodarskoj krizi, da se ne oporavljamo. Jer drugi podaci kažu da milijun umirovljenika živi ispod granice siromaštva, da jedva sastavljaju kraj s krajem, da jedva imaju za kruh i mlijeko. Da je stopa siromaštva porasla za nevjerojatnih 34 %. A uz to, kažu da će poskupjeti ili su poskupjeli i kruh, ulje i mlijeko. I kažu da je najgore samcima, a ja sam jedan od njih. Pa će tako mene najviše pogoditi inflacija koja se najavljuje ili koja nam je stigla jer moja prijevremena mirovina nije ni trećina prihoda koje sam nekad zarađivao. Sve je to katastrofalno, a neki podaci kažu da smo mi najgori u Europskoj uniji što se toga tiče.

Uz sve te nedaće, klima nam ne valja, trese nas korona virus, događa se globalno zagrijavanje, događaju nam se oluje i poplave, događaju nam se potresi. Zbog toga sam ja doslovno na koljenima, jer uz sve to, poskupjelo je gorivo, plin, prijevoz, hrana, režije, a korona nikako da popusti. Baš me briga što naš ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Alardović kaže da nam je država fenomenalna za život. Možda njemu jeste, ali meni nije. Neki kažu da su brojke zabrinjavajuće, a cijene da divljaju. I netko kaže da su stopa inflacije i potrošačke cijene porasle za 3,1 % mjesečno. Inače, ja nisam nezaposlen, primam fiksnih i nepromjenljivih 2.700 kuna prijevremene mirovine, a imam troškove za režije i za lijekove preko 1.000 kuna. To stanje je neodrživo, kao što je neodrživo imati 21 županiju, 128 gradova i 428 općina. I ne znam koliko dugo ću ja izdržati. Nemam više snage za tu neravnopravnu borbu sa poznatim, ali i nepoznatim neprijateljem.

Boris Golić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic48.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com