“Srca puna ljubavi”, grupe autora


Zbirku poezije “Srca puna ljubavi”, Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković, Jadranke Varge, Mire Orlić, Snježane Segnan, Snježane Spasojević, Tanje Repinac, Tatjane Jedriško Pančelat i Tee Slama Žigman, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE “SRCA PUNA LJUBAVI” GRUPE AUTORICA

Pred poštovano čitateljstvo predstavlja se zbirka poezije “Srca puna ljubavi” deset hrvatskih pjesnikinja. Međutim, to nije antologijsko djelo, nego je više zbirka pjesama koje su sakupile pjesnikinje povedene ambicijom, da predstave dijeliće svoje poezije koje onda mogu reprezentirati cjelokupni opus autorica, ali u najbitnijem svom aspektu, ovo je realistička poezija. Ono što se, dakle, od poezije očekuje nije faktična istina, već životna istina, ali što to doista znači nije uvijek lako reći, iako je u izvjesnom smislu svima razumljivo.

Ukratko rečeno, realistična poezija stoji u suglasju s realnim životom i s onim što je načelno ljudski bitno, što je zajedničko mnogim ljudima, ali ne svima. Međutim, teško je reći kako su ovdje pred poezijom postavljeni zadaci realističnog prikazivanja realnosti, životne istine, kao da bi na primjer bilo riječi o čvrstim projektima prirodo-znanstvenog pogleda na svijet.

Ovdje poezija radi spontano već prema životnim prilikama i okolnostima, prema snazi unutrašnjeg doživljavanja i proživljavanja svijeta.

Tu se, dakle, ne postavljaju pred poeziju nikakvi zadaci, nego je riječ o slobodnom stvaralačkom izražavanju smisla ili patnje života pa se zahtjev za životnom istinom tiče isto toliko situacija, konflikata i riješenja, uzajamnog preplitanja načina djelovanja, konzekvenci i iznenadenja, uloge slučaja, sudbine ili zle sudbine.

S obzirom na ovakva određenja poezije, ono što je životno istinito kod naših pjesnikinja je njihova tematika ljubavi, razumijevanje ili nerazumijevanje, patnja , bol, ali i sreća, ljudska sudbina u svijetu koji je krivo nasađen i u kojem osjećamo svu tegobu jednog rastrojenog vremena.

Na taj način poezija otvara jedan dio svijeta ili također neki aspekt ljudskog življenja, jer je to način čovjekovog odnosa prema svijetu, da živi kao biće otvoreno spram svijeta i to je jedan pokušaj kojeg svatko za sebe treba izboriti.

Čovjek je otvoren spram svijeta onoliko koliko dopire njegova praktična potreba za poznavanjem ljudi i životnih prilika. Iza toga za čovjeka je svijet u priličnoj mjeri zatvoren i tu onda treba poezija uskočiti i otvoriti sva životna pitanja i sva životna područja koja su nam bila nedostupna, a ljubav je ono što je skriveno i u dobroj mjeri nedostupno, dok se ljudima ne objavi i u ovoj zbirci poezije je riječ o jednoj takvoj objavi ljubavi za koju se nadamo, da neće biti zaboravljena.

Zato je teško donijeti neku definitivnu ocjenu ili sud o ovdje predstavljenoj poeziji, ali je svakako hvale vrijedan napor, da se na jednom mjestu sažmu najbitniji dojmovi o jednoj takvoj fundamentalnoj životnoj istini kao što je to – ljubav.

Odatle se može reći kako je poezija “otkrivalačka”, ona otkriva svijet ili još više, ona otkriva ono nešto veliko, što je ljudima često jako potrebno i ono što je vrijedno ljubavi i što obogaćuje pogled na život te što ga čini sudionikom sreće i zadovoljstva.

U tom smislu mi bismo samo mogli pozdraviti objavljivanje ovog zajedničkog djela sa nadom, da će čitateljstvo dobiti istiniti uvid u svu dramatiku ljudske ljubavi, patnje, boli, ali i sreće životnih aktera na golemoj svjetskoj pozornici rađanja, življenja i smrti u vječnom povratku istog.

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik, Adelaide, 20.12.2019.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/srcapunaljubavi.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/