Što čitati ove zime: 5 klasika koji su osvojili svijet!

Možda su “50 nijansi sive” i “Djevojka u vlaku” trenutno najpopularnije knjige i možda jedva čekate da ih pročitate, ali predlažemo da uz ovu zimsku idilu izaberete klasičnije naslove, koji će vam pružiti odgovore na mnoga pitanja o ljubavi, životu, prijateljstvu…

Vrijednost klasike odnosno klasične literature je ta što nam klasici pružaju povratak u prošlost kako bi saznali kako su ljudi živjeli stoljećima prije nas i tako naučimo nešto novo i o sebi i o našoj prošlosti.

 

 

Prohujalo sa vihorom, Margaret Mitchell

Nijedna lista knjiga ne može biti potpuna bez naslova “Prohujalo sa vihorom”. Ukoliko se do sada niste susreli sa ovom knjigom, ili gledali film i sjajnu Vivijan Li sigurno tad niste propustili, ni rečenica “Frankly, my dear, I don’t give a damn. A, ukoliko baš sad pokušavate da se spasite iz ljubavnog trokuta, eto još jednog dobrog razloga da ove zime pročitate ovu knjigu.

 

 

Veliki Getsbi, F. Scott Fitzgerald

Vjerujemo da niste propustili film sa Leonardo DiCapriem u glavnoj ulozi, ali dodajemo i to da je knjiga “Veliki Getsbi” nešto što svakako morate imati u svojoj biblioteci. Fitzgerald nam je sjajno dočarao kako je divno voljeti, ali u granicama, jer i previše ljubavi ponekad zna stvoriti i velike probleme. Priča koja će vas oduševiti i koju nikako ne smijete propustiti…

 

 

Ponos i predrasude, Jane Austen

Postoje knjige koje uvijek možemo čitati i nikad nam ih nije dosta? “Ponos i predrasude” je jedna od takvih knjiga. Divna romantična priča koja ne samo da nas uči o ljubavi već nas i uči i da ne izgubimo nadu i da nikada ne odustajemo. Jane Austen nam kroz ovaj roman govori o tome da je ljubav moguće pronaći na neočekivanim mjestima.

 

 

Romeo i Julija, William Shakespeare

 Znamo da ste pročitali ovo djelo još u srednjoj školi, ali sigurno tada niste bili pametni i iskusni kao sada. Da li ste sa 16. godina mogli gledati na svijet i ljubav očima kojim to činite danas? Naravno da ne! Zato je ova mračna i tmurna zima idealan trenutak da potražite lektiru iz školskih dana i naučite razliku između zaljubljenosti i prave ljubavi.

 

 

Orkanski visovi, Emily Brontë

Prva i jedina novela književnice Emily Brontë  vraća nas u viktorijansko doba i priča nam neobičnu priču o zabranjenoj ljubavi. Ljubav glavnih likova je često sebična i razorna, a i oni u nekim trenucima nisu, ni simpatični, ni dobri što nas u stvari podsjeća na stvaran život i stvarne probleme koje proživljavamo. Osim što je u centru ljubavna priča, Orkanski visovi dokazuju nam i ono što smo već i sami znali: “Novac zaista mijenja ljude”.

 

 

 

———–

Preveo, obradio i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.