“Usud i sudbina”, Ive Mije Andrića

Digitalnu knjigu “Usud i sudbina”, Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć prologa knjige:

P R O L O G

Odluka da okonča dugotrajne patnje dozrijevala je sporo i temeljito. Danima i noćima. Tjednima. Mjesecima. Godinama…

U početka je to bila zamagljena ideja koja se ni po čemu nije razlikovala od ostalih sumornih misli. Izranjala je odnekud iz podsvijesti, plutala trenutak ili dva na površini čela i onda, poput raskinutog mjehurića, nestajala ispod moždanih ovojnica. Slično pjeni koja nema oblik, ili tračku svjetlosti što zabljesne između grana olistalog drveta, a zatim se ugasi u bezgraničnom prostoru.

Ponavljala se ta igra primisli iz dana u noć i iz noći u dan. Ritmično i skladno, gotovo ritualno, ne držeći ni do čega što joj nije slično. S vremenom je postajala sve upornija i dosadnija. Nije joj smetalo prisustvo drugih misli. Pogotovo ne onih koje su osiguravale normalne finkcije tijela i zadanog mu odraza duha. Smetale su joj povremene vibracije glasova koji su dopirali s rubova izvanjskog svijeta. Kod jačih tonova stresala je naglo prašinu straha i povlačila se u svoj zatamnjeni ugao lubanje. Ali to stanje nije dugo trajalo. Kad bi se glasovi utišali, opet bi stupala na scenu, naoružana ubojitijim oružjem i spremna za borbu do kraja. Do samouništenja!

Bilo je dana kad se iz svoga skrovišta izvlačila kao krtica koja je prethodno prorovala dobar dio vrta, kidajući pritom žile što su služile za dovođenje tečnosti i prijeko potrebnih sastojaka za preživljavanje nadzemnog dijela biljke. Nije se, naravno, dala vidjeti, ali se njezino prisustvo osjećalo ispod nabubrelih podočnjaka i uvećanih nabora već potrošene kože.

Kako je vrijeme prolazilo, znaci njezinog razornog djelovanja bili su sve vidljiviji. Izrastali su kao krtičnjaci i mravinjaci na nezaštićenim dijelovima lica, maskirajući tako prazninu koja se širila i dubila ispod čeone kosti. Izvana teže primjetno, ali u unutrašnjosti posve očito i gotovo pogubno.

Nekada bistri pogled izgubio je oštrinu i prozračnost, koje su ga ranije krasile te se pretopio u tupo zurenje u zamišljenu točku na zidu. Iako je zid bio svježe obojen, ta zamišljena meta bila je toliko moćna i magnetična, da je do srži upijala pogled i isisisavala iz njega preostalu snagu i svježinu. Protiv toga se nije moglo boriti umnim sredstvima, niti prokušanim metodama samozaštite. Obrambena misao toliko je oslabila da se povlačila gotovo pred svakim nasrtajem agresivne tjeskobe i duhovne obamrlosti.

Jedini način da se, makar privremeno, obustave nasrtaji mrskog misaonog neprijatelja, bile su šake i dlanovi. Ne kao obrambeno oružje, već kao zaklon koji je privremeno navlačio zavjesu tame koja ga je štitila od svega postojećeg. Jednako od onoga što vidi, koliko i od svega drugoga što ga je napadalo s unutarnje strane rasklimanog bića.

Dok su mu šake i dlanovi zaklanjali oči od nepoželjnog unutarnjeg i vanjskog svijeta, iz grla se otimao suh i nerazgovjetan glas. Najprije je taj glas odavao primjetan nemir, potom lako prepoznatljivu jezu, i na kraju panični strah, koji se širio brzinom munje na oblačnom nebu. I nakon toga, slijedio je grom u obliku krika, koji se prodorno širio iz njegovog grla.

Ivo Mijo Andrić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric17.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/