“Put u pakao popločen je dobrim namjerama”, Borisa Golića

Digitalnu knjigu “Put u pakao popločen je dobrim namjerama”, Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

PREDGOVOR KNJIGE PUT U PAKAO POPLOČEN JE DOBRIM NAMJERAMA

“Um je mjesto za sebe, pa u sebi može stvoriti raj od pakla, kao i pakao od raja.” John Milton, Izgubljeni raj

“Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost.”, George Orwell, 1084.

Kažu da svako vrijeme nosi svoj pečat, a ja sam u ovom našem olovnom vremenu opet nepodoban i nepoželjan u našem društvu. To je zato i tako jer je naše društvo i uređenje strogo patrijarhalno, strogo moralno ili nemoralno i pod utjecajem vjere, a ja to nisam. Stoga, ja uzaludno i beznadno tražim svoja prava i pravdu, to jest svoju prijevremenu mirovinu, a to ne ide tako lako ili kako bih ja želio. Imam osjećaj da je to moja distopijska fikcija, da je to moje opravdano ili neopravdano nezadovoljstvo, nešto što u meni stvara bunt i čini me nasilnim. Javni službenici i činovnici nada mnom provode svoju represiju, a ja nemam odgovor i rješenje za to. Nalazim se u nesavršenom distopijskom svijetu gdje vlada otuđenost, bezvlašće i nečija samovolja. Pitam se: jesu li svi koji su došli u doticaj s tim našim sustavom doživjeli kratki spoj na svom mozgu ili kemijsku neravnotežu? I stoga čime se bavim, nego istraživanjem takvog i tog stanja.

Ne bunim se i ne provodim vatrene revolucije. Ne pokazujem svoju mračnu stranu. Još uvijek sam za mir jer ja sam nekadašnje dijete cvijeća. Ali sve ide kako ne bi trebalo, sve ide naopako. Ništa nije uređeno u našem sustavu, ništa ne funkcionira kako bi trebalo, sve je svakim danom neuređenije i mi nikako ne napredujemo, nego nazadujemo. Nema sreće za nas, a država bi nas, pored svega toga, kontrolirala i imala kontrolu nad nama. Mi smo za njih uvijek nesavršeni i oni bi da nas silom mijenjaju. Oni bi nas žigosali i žigom bi nam dali do znanja kakvi smo mi i kakvi bi trebali biti. Ali briga mene za to naše nesavršeno društvo, uređenje i sustav, ja se borim za svoju prijevremenu mirovinu i posjećujem gospođu Jagodu, djelatnicu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. No, što se sa mnom događa, čitajte u mom novom djelu. Uz put moram riješiti odnose i sa mojom bivšom suprugom.

Citat o tome da se odlučujem podnijeti zahtjev za prijevremenu mirovinu:

“Jesam li vam pričao o tome da trebam ići u prijevremenu mirovinu? Nisam? Ali sad ću vam reći: podnio sam zahtjev za prijevremenu mirovinu ma kolika ona bila i ma koliko ona iznosila, ali imam problem s nelogičnostima, nepravdama i nepravednostima mirovinskog sustava i zakona. Mi živimo u zemlji niskih očekivanja, sa seljačkom zdravorazumskom filozofijom, pa bi me svaka mirovina iznad 2.500 kuna, iznenadila. A opet što je 2.500 kuna? To je mizerija u odnosu na nečije lažne, redovite, privilegirane ili braniteljske mirovine od 5.000 do 10.000 kuna. I nemojte me držati za riječ, to je moje izdvojeno mišljenje. Ja sam sada u situaciji da sam dotakao dno dna, nisam primio financijski dohodak gotovo 7 godina i više ne znam što ću. Posla nigdje nema, prošla je i turistička sezona, nitko me ne zove i nitko me ne treba.”

Citat o tome da me nazivaju nekakvi koji će mi pomoći u tom mom naumu:

“I nazivaju me nekakvi da će mi srediti ili pomoći mi oko mirovine. I zašto bih išao u prijevremenu mirovinu, kad je tu braniteljska, invalidska mirovina? Trebaš samo nekome platiti, trebaš ići na nekakvu invalidsku komisiju, trebaš naći dvojicu koji će posvjedočiti da sam invalidnost zaradio u Hrvatskoj vojsci i već si u toj privilegiranoj, braniteljskoj mirovini, a ona nije ispod 5.000 kuna. I kažu sve je legalno. No prošla su vremena kad se s tim moglo kako se htjelo, pa im ja im kažem da je sve legalno dok se to ne otkrije, dok to USKOK i policija ne otkriju, a onda je to kriminalno i kazneno djelo. Ali problem je taj, što bi svi u mirovinu, što nitko ne bi minimalnu mirovinu, što nikome nije do mirovinskih reformi i nikome se ne radi do 67 godine.”

Boris Golić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic34.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/