“Druga strana medalje”, Zlatka Šporera

Digitalnu knjigu “Druga strana medalje”, Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

ZLATKO ŠPORER: “DRUGA STRANA MEDALJE”

Pred nama je nova knjiga matematičara i publicista Zlatka Šporera – Druga strana medalje”.

Autor u njoj zahvaća širok spektar tema iz hrvatske prošlosti i iz hrvatske suvremenosti (povijesne, političke, ekonomske, kulturološke i si.). Piše o često zabranjivanim, prešućivanim i intrigirajućim pitanjima i problemima. Zainteresiran je ne samo za lokalne, nego i za nacionalne pa i za “svjetske” događaje.

Otkriva puno toga o čemu šira hrvatska javnost ne zna (o Hrvatskome proljeću, o komunističkim zločinima, o logorima, o Titovom životu, itd.). Piše, dakle, o manje poznatim događajima, odnosno o “drugoj strani medalje” znanih nam događaja. Intenzivno promišlja o stvarnosti u kojoj živi, analizira je, kritički propituje njezine vrijednosti. Pomno gleda i sluša, detaljno zahvaća teme i iskazuje vlastiti stav o promatranom. Izvrsna su mu zapažanja npr. o ljudima “koji ne vole ovu državu, ali jako vole položaje i plaće od te države” (u članku “Republika Hrvatska”).

Autor nije pasivni promatrač događaja uljuljkan u umirovljeničku udobnost, nego radoznali i iskričavi duh koji istražuje uzroke i posljedice odabranih fenomena, propituje uvriježene stavove o njima, komentira, kritizira i proziva odgovorne za sve loše u prošlosti i suvremenosti.

Svojim tekstovima informira, argumentira vlastito mišljenje o odabranim pitanjima, intrigira, razbija predrasude, potiče na razmišljanje i prevrednovanje uvriježenih stavova. Nije “promatrač iz prikrajka” nego misleći subjekt koji zahvaća srž problema i pokreće druge na mišljenje i djelovanje. Ne zadovoljava se površnim promatranjem i trivijalnim tumačenjem tema. Ne ide linijom manjeg otpora, ne podčinjava se uvriježenim mišljenjima i stavovima o odabranim problemima (tj. ne podliježe “mišljenju većine”), nego ih prevrednuje, tj. ponovno ih propituje kako bi vidio (i otkrio) i “drugu stranu medalje”.

Originalan je, kreativan i neovisan mislilac. Katkad prekida pisanje na najzanimljivijem mjestu, čime čitatelje dodatno intrigira. Katkad je suzdržan u komentarima pa mnogo toga ostavlja čitateljima na vrednovanje i prosudbu.

Piše jednostavno, jasno, pitko i bez suvišnih riječi.

Tekstovi Z. Šporera odišu mudrošću te zrcale analitički duh i bogato životno iskustvo. U pisanju se služi raznolikim izvorima: člancima, publicističkim knjigama, intervjuima, autentičnim svjedočanstvima sudionika događaja o kojima piše, ali i vlastitim doživljajima.

Knjiga će biti privlačna široj čitateljskoj publici, svima koji zainteresirano prate zbivanja u hrvatskome društvu, svima koji duboko razmišljaju i kritički propituju aktualne probleme hrvatske stvarnosti kao i vlastiti položaj u toj stvarnosti, svima koji žele mijenjati svijet nabolje; u tome će smislu ova knjiga biti ne samo zanimljivo nadahnuće nego i poticaj.

Poželimo autoru još mnogo oštrih zapažanja, sretnih stvaralačkih trenutaka, znatiželje, erudicije, mudrosti, životnoga elana i kritičke smjelosti, jer samo oni koji hrabro govore o onome o čemu drugi mudro šute, pokreću i učinkovito mijenjaju svijet.

J. Šego

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/