“Purpurna ruža”, Biserke pl. Vuković

Zbirku poezije “Purpurna ruža”, Biserke pl. Vuković, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

LUTAJUĆA KRALJICA S PURPURNOM RUŽOM

Ona ne treba govoriti o sebi – njene pjesme iz knjige Purpurna ruža govore…

Njena duša je razigrana – s time nas uvodi u zanimljiv svijet iz pjesme u pjesmu. Zauvijek duboko ostavlja trag čitatelju. Ima svega od pjesama tužaljki: “Bile su to noći sa neispunjenim snovima”, pa do “Želim ti osjećaj vječne slobode”.

I sljedećom pjesmom o njenom mjestu spoznajemo kako je to tamo gdje je ljubav upisala zlatnim slovima. A ipak slijedi pjesma koja stihom pojašnjava: otvori srce da vidiš istinski ljude. Potom ona i savjetuje u pjesmi Rekla sam zbogom, kako se ne treba vezivati previše za materijalne stvari jer nam ne daju da volimo slobodno cijelim tijelom, srcem i dušom. Dalje ona tvrdi strpljivo pjesmom Pronaći ću je…Stihovi otkrivaju njenu vjeru: ljubav se ne osvaja na silu nego treba biti darovana. Ima i posebni stihovi u kojima otkriva krajnju želju da postane: leptir svilenih krila ili lepršava ptica ili riba plavih dubina, jer ona se spojila s prirodom svojim rođenjem. Molitvom se obraća Bogu kako ne bi krik ispustila u silnoj želji u sjaju modre noći da spozna puninu života.

Na polovini smo knjige, a još ima putovanja njenim stazama učenja.

Pojavljuje se tužaljka za onim tko bi istinski znao u ljubavi primati i davati. A ipak ona primjećuje i druge ljude oko sebe i s njima želi podijeliti pjesme u knjizi Purpurna ruža, istinom i radosnom sudbinom.

Zato nam se u pjesmi “Žena dijete otkriva u strofi”:

Samo sam sada,
odraslo dijete u ženi
naizgled zrela žena
sa dušom umjetnice.

Ona strpljivo čeka:
Bez žurbe ide mi u susret
sve što poželim.

U stihovima ona zna voljeti strastveno ali i bezbolno… tiho… najtiše…najnježnije… Od nekih pogleda očiju da može, smrznula bi se, a od onih koji pričaju o ljubavi utopila bi se u njima. Za nju je ljubav: kad volimo slobodno, a ne uvjetovano.

A i stih romantike je prisutan, onaj čarobni dodir u ljubavi srodnih duša: i prije nego umrem da udahneš mi život. Poput Lutajuće kraljice traži svog boema.

U zadnjoj pjesmi “Tako sretna”, ona se povjerava kada je ona sretna: kad daljinama putuje, kada crta, slika i piše sve što joj padne na pamet. A nama čitateljima želi da i mi pronađemo što nas usrećuje. U zadnja dva stiha izražava:

…tako želim, da ste svi sretni i uživate
ovaj svoj život, da ne zaboravite živjeti!

Purpurna ruža je ona koja vas treba podsjetiti da živite puninu s prirodom, da morate putovati ponekad preko trnja za doživjeti nježni dodir latica cvijeta i njegovu ljepotu i miris.

Tatjana Jedriško Pančelat

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/vukovic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/