Cenzura stripa u “zemlji slobode”?

Brojne američke udruge protestiraju zbog uklanjanja stripa iranske autorice Marjane Satrapi iz čikaških školskih knjižnica i razrednog kurikuluma. Smatraju da je riječ o nedopustivoj cenzuri govora i gotovo orvelijanskom sustavu represije.

Snažni grafički prizori i neprikladan govor

Vlasti u Chicagu navode ‘snažne grafičke prizore i neprikladan govor’ kao razlog uklanjanja grafičke novele ‘Persepolis’, iranske autorice Marjane Satrapi, iz školskog programa. Učitelji, grupe koje se bore protiv cenzure u medijima i sama autorica oštro su reagirali: potez uklanjanja stripa osuđen je i nazvan ‘orvelijanskim užasom’.

Strip se mora ukloniti iz učionica i knjižnice

Upravitelji škola diljem Chicaga javili su dobili nalog iz gradske uprave kojim se zabranjuje čitanje i podučavanje o proslavljenom književnom djelu u kojem autorica progovara o društvenim promjenama u Iranu tijekom Islamske revolucije te da se strip mora ukloniti iz učionica i knjižnice. Uslijedile su oštre i glasne javne kritike i protesti protiv uklanjanja stripa te su javne škole u Chicagu ubrzo odustale od tog poteza, javivši da je uklonjen samo iz programa drugog razreda srednje škole, ali ne i iz samih knjižnica, zbog sadržaja ‘u kojem se pojavljuju snažne scene nasilja i neprikladan vokabular za školski kurikulum’.

Mi zapravo i ne znamo što želimo ali ipak to želimo

‘Želimo biti sigurni da će djeca dobiti poruku o nehumanosti, a ne slike mučenja i uriniranja po leđima. Ne sporimo o vrijednosti ovog stripa kao umjetničkog djela, samo želimo da dospije u ruke studentima koji već imaju dovoljno izgrađenu kulturnu strukturu i zrelost za čitanje ovog stripa’, objasnila je voditeljica čikaškog ureda za učenje Annette Gurley.

“Persepolis” je dosad bio zabranjen samo u Iranu

Glasnogovornica sindikata učitelja Stephanie Gadlin odbacila je te argumente nazvavši ih ‘orvelijanskim ucjenama i licemjerjem’. Istaknuli su da je dosad ‘Persepolis’ bio zabranjen samo u Iranu.

‘Razumijemo zašto je okrug zastrašen ovom grafičkom novelom: zato što Satrapi iskreno i beskompromisno progovara o suprotstavljanju autoritetima, razrednim i društvenim strukturama, rasizmu i rodnim uvjetovanostima. Postoji i dio u kojem se dovodi u pitanje nastavak školovanja u Iranu. Stoga je jasno da vlasti ne žele da učenici kritički razmišljaju o takvim ozbiljnim pitanjima’, kazali su u sindikatu.

Udruga američkih knjižnica nazvala je to nedopustivim činom cenzure 

Iz Udruge američkih knjižnica u službenom priopćenju osudili su zabranu stripa kao tešku povredu učeničkih prava na informacije i nedopustiv čin cenzure.

Brojne američke udruge i književne organizacije, među kojima je američki Centar i nacionalno vijeće učitelja engleskog jezika, napisale su da većina američkih srednjoškolaca ima razvijenu svijest o razornom učinku nasilja. Također, većina ih je svjedočila nasilju u svom susjedstvu ili su u nekom trenutku bili izloženi nasilnim sadržajima u vijestima.

Ta odluka je pedagoški nerazumna i zakonski sumnjiva

‘Okrug još uvijek nije ponudio nijedno suvislo objašnjenje na pitanje zašto je iz kurikuluma, bez prethodne službene procedure, knjiga na brzinu uklonjena. Ona je visoko ocijenjeno umjetničko djelo i po njoj su uspješno naučavali diljem zemlje. Odluka je pedagoški nerazumna i zakonski sumnjiva’, stoji u njihovom priopćenju.

To je lažan argument!

Autorica Marjane Satrapi smatra da je zabrana sramotna. U stripu ne postoje crteži mučenja. ‘Srednjoškolci imaju zdrav razum i vide razne stvari na televiziji i internetu. Moj crtež ne prikazuje nešto iznimno stravično. To je lažan argument. Trebali bi ponuditi bolje objašnjenje’, rekla  je.

 

 

——–

Preveo, odabrao uredio i obradio: Nenad Grbac
————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.