Što bi bilo kad bi crni policajci bez razloga počeli ubijati bijelce?

Toni Morrison, književnica nagrađivana Nobelovom i Pulitzerovom nagradom, osudila je ubojstva crnaca koja su počinili policajci bijelci i rekla da bi voljela vidjeti kakve bi bile reakcije da su uloge bile obrnute

Morrison je intervju povodom izlaska njezinog novog romana ‘Bog pomaže djetetu’ iskoristila kako bi ukazala na rasne probleme koji u posljednje vrijeme potresaju navodnu zemlju slobode – Ameriku.

Književnica se javno upitala kakve bi reakcije izazvale situacije sa zamjenom uloga i boje kože te ponudila dva primjera. U prvom slučaju bijelom klincu od 16 godina crni policajac bez ikakvog razloga puca u leđa, a u drugom slučaju bijelca koji na vratima svog doma traži ključeve crni policajac upuca samo 44 puta.

‘Kad se to dogodi, znat ćemo nešto više o rasizmu i problemima koje on može donijeti’, zaključila je Morrison.

Odluka porote da oslobodi policajca koji je u Američkom gradu Fergusonu ubio nenaoružanog crnog tinejdžera pokrenula je val protesta diljem zemlje, samo tjedan dana kasnije ponovno se prosvjedovalo diljem SAD-a zbog dva slučaja ubojstva nenaoružanih crnaca koja su počinili policajci bijelci.

Pedesetogodišnji Walter Scott ubijen je pucnjem u leđa, a 44-godišnjeg Erica Harrisa ubio je 73-godišnji pričuvni policajac pravdajući se da je zabunom izvukao pištolj umjesto elektrošokera.

 

 

——

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora i autora stranice.