Salman Rushdie nije zadivljen književnim klasicima!

Iako je danas običaj da se komentiraju samo knjige koje nam se sviđaju, pisac Salman Rushdie usudio se negativno ocjeniti i neke od hvaljenih književnih klasika. Istina kasnije se pokušao opravdati  da nije znao da će njegove ocjene postati javne.

Od mogućih pet zvjezdica, Rushdie je ‘Lucky Jimu’ Kingsleyja Amisa dodijelio jednu zvjezdicu, dok je Harper Lee za roman ‘Ubiti pticu rugalicu’ dobila tri zvjezdice. U sažetim ocjenama uglednih prethodnika slabim je ocijenio knjige ‘Smrt srca’ Elizabeth Bowen i ‘Zuleika Dobson: Oksfordska ljubavna priča’ Maxa Beerbohma.

Rushdie se kasnije pravdao da nije znao da će njegove ocjene biti javno dostupne, ali za Kingsleyja Amisa nije imao milosti. ‘Ne sviđa mi se rad Kingsleyja Amisa. Ne želim to objašnjavati ili opravdavati’, rekao je Rushdie koji je osjetio i prokletstvo ocjenjivanja svojih suvremenika. Pomnim analitičarima Salmanovih kritika nije promaknulo ni maksimalnih pet zvjezdica koje je dodijelio knjizi ‘A House for Mr Biswas’ u kojoj V. S. Naipaul fetvu protiv Rushdieja opisuje kao ‘ekstremni oblik književne kritike’.

 

 

————–

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora i autora stranice.