Tko je najprodavaniji pisac na svijetu?

Ankete i istraživanje tržišta često znaju biti i dosadne i naporne, posebno ako znamo da se u svima njima nalazi i puno sumnje u to jesu li istinite, tko ih je proveo, tko su ljudi koji su na njih odgovorili, tko ih je naručio i platio i što se s rezultatima te ankete želi postići. Naime vrlo često se događa da ankete naručuju razne interesne skupine, političari, korporacije, banke ili crkve, koje pomoću njih žele zavarati javnost, istinu pretvoriti u laž, laž u istinu ili jednostavno izreklamirati proizvod od čije prodaje očekuju prihod.

No, tu i tamo pojave se neke ankete i istraživanja kojima se može vjerovati!

No, ipak tu i tamo pojave se i ankete ili istraživanja tržišta, koja djeluju i realno i istinito i poduprta su stvarnim brojkama. Jedno od tih relativno istinitih istraživanja tržišta govori nam da je od početka stoljeća odnosno od 2001. godine najprodavaniji pisac na svijetu James Patterson, pisac kriminalističkih romana.

Tko je James Patterson?

Patterson je jedan od najpoznatijih i najprodavanijih pisaca svih vremena. Njegove su knjige prodane u više od 385 milijuna primjeraka širom svijeta. Autor je nekih od najpopularnijih serija posljednjih desetljeća – Alex Cross, Klub ubojstava, detektiv Michael Bennett i Privatni romani – a napisao je i mnoge druge bestselere. On također piše niz knjiga za mlade čitatelje, uključujući serije Srednja škola, Smiješno, Lovci na blago, Dnevnici pasa i Maxa Einsteina. James je donirao milijune dolara neovisnim knjižarama i bio je najviše posuđeni autor u britanskim knjižnicama posljednjih jedanaest godina zaredom. Živi na Floridi sa suprugom i sinom.

Drugo, treće…

Na drugom mjestu je J.K. Rowling, autorica serije knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru čiji je najprodavaniji naslov ‘Harry Potter i plameni pehar’. Na trećem je mjestu majstorica romantičnih romana Nora Roberts, a njezin najprodavaniji naslov je knjiga ‘Red Lily’.

I sva ostala mjesta!

Na četvrtom mjestu je dječji klasik Dr Seuss, peti je John Grisham, a šesto mjesto zauzima Stephanie Meyer, autorica’Sumraka’. Autor popularnog ‘Da Vincijevog koda’ Dan Brown je na sedmom mjestu, a iza njega je Nicholas Sparks, čiji je najprodavaniji naslov ‘The Notebook’, prema kojem je snimljen i film s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. Deveta je američka spisateljica Janet Evanovich.

I naravno da ni filmska industrija nije ostala nezainteresirana za njihov uspjeh!

Zanimljivo je da je, većina nabrojenih u top listi najprodavanijih autora doživjela i to da njihovi književni likovi ožive na filmskom platnu, pa je tako Disney snimio nekoliko filmova po knjigama iz serijala za mlade ‘Diary of a Wimpy Kid’ Jeffa Kinneyja, autora koji je na desetom mjestu liste najprodavanijih autora.

 

 

—–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.