Pisci koji su mrzili pisanje!

Iako ih je pisanje učinilo slavnima brojni poznati pisci često su isticali da je to što rade mučno i mukotrpno i sasvim jasno prezirali posao kojim se bave. Neki od njih su to radili samo kratko vrijeme no neki su cijeli život prezirali pisanje. Upravo zato za vas čitatelje portala Digitalne knjige izdvojili smo citate poznatih pisaca koji dokazuju povijest mržnje i prezira prema pisanju knjiga.

————————

‘Kada pišem, osjećam se kao čovjek bez ruku i nogu, samo s olovkom u ustima’, rekao je američki pisac Kurt Vonnegut, autor hvaljenog romana ‘Klaonica pet’. No Vonnegut nije bio jedini  koji se tako osjećao.

————————

Slavna engleska književnica Virginia Woolf, poznata po romanima ‘Gospođa Dalloway’, 1925., ‘Svjetionik’ i ‘Valovi’ te brojnim drugim djelima, čitanje je usporedila s bolešću krivom za jedno još gore stanje – sklonost pisanju.

‘Jednom se bolest čitanja urotila protiv sistema koji oslabljuje kako bi postao lak plijen za drugu napast koja počiva u tinti i širi se perom. Bijednik se okreće pisanju’, tvrdila je Woolf.

————————

Dalje od usporedbe s tjelesnim propadanjem i bolesti nije otišla ni američka književnica Flannery O’Connor, autorica romana ‘Teško je naći dobra čovjeka’ i ‘Mudra krv’. ‘Pisanje (romana) strašno je iskustvo, tijekom kojeg kosa često ispada, a zubi propadaju’, napisala je.

————————

Književni velikan, irski pisac James Joyce, svoje je zanimanje usporedio s mučenjem, ali onim sasvim maštovitim u sve uplevši i dozu duhovnog čišćenja.

Autor čuvene zbirke priča ‘Dublinci’ iz 1914. i romana ‘Uliks’ iz 1922. svoj je stav iznio u pismu upućenom Fanny Guillermet, 1918. godine.

‘Pisanje na engleskom najdovitljiviji je oblik mučenja ikad smišljen za brisanje grijeha počinjenih u prijašnjim životima’, konstatirao je Joyce.

————————

Rumunjski filozof i esejist Emil Cioran, stav je odveo do krajnosti i u zbirci eseja ‘Kratka povijest propadanja’ napisao: ‘Umiremo proporcionalno riječima koje smo razasuli oko sebe.’

————————

Za američku autoricu najpoznatiju po romanu ‘Lijeva ruka tame’, Ursulu K. LeGuin, pisanje je nimalo vedar spoj usamljenosti i uzdaha. ‘Pisanje ne stvara nikakav zvuk, osim uzdaha, i može se činiti bilo gdje, i čini se u samoći.’

————————

Za razliku od prethodnika francuski mislilac i književnik Charles de Montesquieu i američki umjetnik i književnik John Dos Passos za svoja zanimanja imaju samokritične i prilično humoristične definicije.

‘Autor je budala koji nije zadovoljan što dosađuje samo ljudima oko sebe, već inzistira da dosađuje budućim naraštajima’, piše Montesquieu u ‘Perzijskim pismima’ davne 1721. godine.

Dos Passos se bavi zagrobnim životom i u intervjuu za The New York Times 1959. zaključuje: ‘Da postoji pakao namijenjen samo piscima, bila bi to prisila da 12 sati dnevno svaki dan provode čitajući vlastita književna djela.’

————————

 

 

Preveo, obradio i uredio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.