Značajna djela svjetske književnosti čija objava je prošla gotovo nezapaženo – “Na cesti” Jacka Kerouaca

Danas je “On the Road” poznat kao najvažnije djelo “Beat” Generacije, no u trenutku kad je Kerouac napisao taj roman, nijedan izdavač nije bio zainteresiran, ni da ga tiska, ni da ga predstavi publici. Točnije Keroucov roman odbilo je najmanje šest različitih izdavača.

Zašto ne shvaćaju da sam dobar

Da bi cijela stvar bila još neobičnija Allen Ginsberg i William S. Burroughs, dva pisca koja su pisala svoja djela pod velikim utjecajem Kerouacovog spontanog stila, postigli su relativan uspjeh objavom svojih knjiga. Svoje frustracije tom činjenicom i nemogućnošću da nađe izdavača koji bi objavio njegovu knjigu Kerouac je opisao svom književnom agentu rekavši: ” Zašto ne shvaćaju da sam dobar? ”

Roman je napisao u manje od tri tjedna

Ideja za drugi Kerouacov roman, nastala je krajem 40-ih godina u seriji zapisa iz stvarnog života , a zadnju verziju opisa njihova življenja na cesti natipkao za manje od tri tjedna, na roli papira dugoj trideset metara. Ali do objavljivanja knjige prošlo je više od šest godina…

Otkud autoru ideja da knjigu piše na roli papira dugoj trideset metara?

Mnogi se pitaju kako je uopće došlo do toga da autor knjigu napiše na roli papira dugoj trideset metara? Objašnjenje je jednostavno: da bi priču ispričao točnim redoslijedom, spontano i istinito, Kerouac je iznad svega trebao stvaralačku brzinu i originalan pristup procesu pisanja. Budući da je bio izvrstan i brz daktilograf, mogao je ispisati stranicu proznog teksta u samo nekoliko minuta. No, smatrao je da mu mijenjanje stranica remeti tijek misli. Da bi to izbjegao, zalijepio je jedan za drugi listove papira za crtanje i uredski papir iz teleprintera i tako dobio dugi, neprekinuti svitak papira.

Kratki sadržaj romana…

Nitko nije mogao ni sanjati da će poznanstvo Neala Cassadyja i Jacka Kerouaca postati jedno od najvažnijih prijateljstava ikada zabilježenih u književnosti. U prosincu 1946. neposredno prije no što će završiti prvijenac “Grad i velegrad”, Kerouac upoznaje Neala Cassadya, koji je s malodobnom ženom LuAnne upravo doputovao u New York u posjet prijatelju Halu Chaseu. Njihov prvi susret nije bio uspješan, no onaj koji se odigrao u Nealovu stanu u Harlemu, jeftinoj rupi bez tople vode, bio je sudbonosan i za Cassadya i za Kerouaca – njihovo se prijateljstvo, začelo, želja za lutanjem postala je zbilja. S Nealom Cassadyja (u romanu Dean Moriarty) krenuo je u svoju prvu potragu za cestom bez zavoja. Njihovo prijateljstvo i krstarenje zemljom opisao je u romanu Na cesti, koji je ubrzo postao manifestom beat generacije.

Igra riječi, značenja i pojmova

Zanimljiva je i igra riječi koju Kerouac koristi u romanu. Beat, termin koji implicira cjelokupno iskustvo nomadskog života, pojačan je terminima hipster (originalno, ljubitelj bebop jazza), bop (skraćenica od bebop, podvrsta jazza razvijena 40-ih godina dvadesetog stoljeća u Americi), mañana (španj. sutra, životna filozofija odgode) i čitavim nizom književnih (Shakespeare, London, Hemingway) glazbenih (Billie Holiday, Peggy Lee, Dexter Gordon) i filmskih referenci (Sullivanova putovanja, 1941; O miševima i ljudima, 1939).

Odmah nakon objave knjige Kerouac je postao ikona popularne kulture

Odmah nakon objavljivanju roman Na cesti uzdrmao je američku književnu scenu. Književni kritičar Gilbert Millstein knjigu je nazvao izvedbom prave, autentične umjetnosti u vremenu u kojem je pažnja raspršena, a osjetilna percepcija zaslijepljena pomodnim superlativima. Kerouac je postao i književna i apsolutna ikona popularne kulture, koju mediji do danas nisu uspjeli iscrpiti.

A, nakon te knjige objavljena su mu i ostala neobjavljena i neželjena djela

Kako je njegova popularnost narasla, objavljena su i njegova druga ranije završena djela, ali to je uglavnom samo pridonijelo daljnjoj kritici njegova spontanog stila. Napisao je još pet knjiga, no ni jedna nije postigla ni približno toliko velik uspjeh kao roman “Na cesti”.

Roman koji nitko nije želio ni tisakati ni objaviti danas svi smatraju za remek djelo

A, danas nekoć neželjen roman Na cesti, Jacka Kerouaca gotovo svi književni kritičari smatraju za remek djelo. Časopis The New York Times nazvao ju tu knjigu “najljepšom izvedenom, najjasnijom i najvažnijom knjigom koju je generacija koju je Kerouac prije nekoliko godina nazvao” beat ” ikad imala.”   Godine 1998. Moderna knjižnica dodijelila je je romanu Na cesti 55. mjesto na popisa 100 najboljih romana na engleskom jeziku 20. stoljeća. Časopis Time izabrao je roman kao jedan od 100 najboljih romana na engleskom jeziku od 1923. do 2005. godine.

 


 

Video prilog – ON THE ROAD: Official Trailer

“Na cesti”  je avanturistički dramski film iz 2012. godine u režiji Waltera Sallesa. Radi se o adaptaciji romana Jacka Kerouaca iz 1957. godine Na putu i zvijezde glumačkog ansambla u kojem su bili Garrett Hedlund , Sam Riley , Kristen Stewart , Alice Braga , Amy Adams, Tom Sturridge , Danny Morgan, Elisabeth Moss , Kirsten Dunst i Viggo Mortensen , Izvršni producenti bili su Francis Ford Coppola, Patrick Batteux, Jerry Leider i Tessa Ross.

 

 

——

Napisao, uredio i objavio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.