Predstavljamo vam pisce i književnike: Alemka Brazzoduro

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

———–

Alemka Brazzoduro

Bilješka o pjesnikinji:

———–

Rođena je 17.02.1954. u Rijeci (Sušak). Nakon 42 godine kao član Opernog zbora HNK „Ivana pl. Zajca“, u mirovini od 01.03.2018. godine.

Prve stihove napisala je kao 16 godišnja djevojka lebdeći u oblacima, zanesena prvom ljubavi. Nakon puno godina životnog iskustva pronašla je svoj osobni izričaj u pisanoj riječi.

Dušom i srcem ispisala je stihove, uvjerena u postojanje Ljubavi koja je izvor života, sreće, zadovoljstva, blaženstva.

Pa kaže Alemka:

“Svi smo mi Božja djeca i vođena izrekom kad je tuđa sreća tvoja sreća, to je prava ljubav“.”

Ispisala je stihove o moći Ljubavi, jer su svi ljudi stvoreni iz Ljubavi, da šire Ljubav.

Napisala je 2 samostalne zbirke poezije: “Čežnja” i “Jesen života”, a pjesme objavljuje na svom blogu:

https://blog.dnevnik.hr/lepeze-slike-uspomene

———–

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

Njene pjesme dostupne su i u dvije zajedničke zbirke poezije:

———–

4 maštovite duše“, Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković i Jadranke Varge, zajednička zbirka poezije, www.digitalne-knjige.com, 2019

http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php

———–

Srca puna ljubavi“, Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković, Jadranke Varge, Mire Orlić, Snježane Segnan, Snježane Spasojević, Tanje Repinac, Tatjane Jedriško Pančelat i Tee Slama Žigman, zajednička zbirka poezije, www.digitalne-knjige.com, 2020

http://www.digitalne-knjige.com/srcapunaljubavi.php

—————

Naslovnice knjiga:

———–

Kritike:

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE “4 MAŠTOVITE DUŠE” AUTORICE: ALEMKA BRAZZODURO, ANĐA JOTANOVIĆ, BISERKA pl. VUKOVIĆ i JADRANKA VARGA

Nalazimo se pred zbirkom pjesama „4 Maštovite duše“, četiri hrvatske pjesnikinje, Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković i Jadranke Varga i već se na prvi pogled vidi, da je riječ o stanovitim neobičnostima ove zbirke.

Prva neobičnost je ta kako kod nas nije čest slučaj, da se na jednom mjestu pojave pjesnikinje sa svojom poezijom, osim možda u antologijama ili u zbornicima, a ovdje je pak riječ o samostalnom pjesničkom djelu.

Druga neobičnost je ta, da su dvije autorice Alemka Brazzoduro i Anđa Jotanović iz Rijeke, Biserka pl.Vuković je iz Lovrana, osim Jadranke Varga koja je iz Zagreba. Ovaj geografski moment je važan, ukoliko snažnije osvjetljava tematski izbor autorica. Tako se ova poezija razvija od problematike ljubavi, mašte, sreće, zaljubljenosti, duše, do usamljenosti, boli i pitanja prolaznosti. U svim tim pitanjima očituje se čitava dramatika života sve četiri autorice. Ovdje se dramatika života sastoji u nepreglednom lancu situacija i događaja u koje čovjek zapada i u njegovim naporima, da ih savlada ili da ih preboli, prevlada.

Cjelokupno ljudsko planiranje, uspjeh i neuspjeh, sve efemerno djelovanje sa svojim posljedicama koje opet same dovode do manje ili više neželjenih situacija, sva predviđanja i sva netočna predviđanja, cjelokupno proziranje tuđih namjera i mišljenja i stavova kao i sve zablude o njima, sva zaplitanja raznih interesa i inicijativa, sva krivica ili nevinost, pogrešno ili ispravno okrivljavanje ili opravdavanje, sve do većih, sudbonosno djelujućih razvoja, sve to pripada ovdje dramatici života.

Konačno, ovdje je riječ o ženskoj poeziji koja se unekoliko razlikuje od tipa poezije koja prevladava kod nas i to ne zato, jer su autorice žene, već i zbog jednog jako važnog ženskog stajališta, da ono što je malo, sitno, što je suviše sićušno, da bi se na njemu i jednu sekundu zadržali, ovdje postaje značajno, ako snažno osvjetljava unutrašnjost čovjeka ili napetosti koje postoje između ljudi, a to se događa polazeći od onog što je malo i isto tako dobrog kao i kada polazimo od moralno velikog i pozitivnog.

To zavisi od toga sa koliko smo snage uspjeli omogućiti samo pojavljivanje onog što je bitno u našem svakodnevnom življenju. Čovjek ili žena, imaju načelno divnu slobodu, da same sebe promatraju usred svoje borbe, djelovanja ili patnje, da se sami sebi smiju ili da nad sobom plaču, da budu tako-reći prateće oko znanja o samima sebi, a ako je takav stav prema sebi, kako onda ne bi bio i za stranu osobu ili tuđu sudbinu. U tome mi vidimo ženskost ove poezije.

I konačno, ova zbirka poezije postavlja na dnevni red unekoliko problem lijepog. Lijepo nas odmah zavodi na pomisao o nekom lijepo predjelu, na lijepo more i zemlju ili brdo i doline, ali baš se tu i nalaze neki teži problemi, jer se ovdje subjektivni doživljaji miješaju sa maštom autoricâ koje su u predmet unijele mnoga vitalna osjećanja života. Zato je ovo lijepa poezija, jer se ono lijepo pojavljuje onako kako nam se pojavljuje gotovo u cijelom živom. To je, dakle, životno lijepa poezija i to ne samo s obzirom na čitavo polje moralnog, nego prije svega zato, jer je osjećamo nedužnom. U tom smislu može se reći kako je mirnoća sa kojom pjesnikinje podnose udarce sudbine kao po sebi razumljive, jer je za samo ljudsko osjećanje to nešto dirljivo, nešto što iziskuje ljubav i doista, to jeo jedna vrsta ljubavi sa kojom ljudsko srce obuhvaća ogromno carstvo oblika onog što je životno lijepo i ono što je ljudska dramatika života.

Ja bih na kraju zaključio pjesmom zagrebačke pjesnikinje Jadranke Varga koja nosi naslov „Noć duše“ i koja unekoliko zbraja cjelokupno iskustvo ove zbirke pjesama koju upravo kroz simpatiju i pažnju intuitivno osjećamo kao harmoniju čitave žive prirode:

„NOĆ DUŠE“

noć duše
događa se u tišinama,
svevremenskim dubinama
i nepreglednim daljinama

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik

 

 

—–

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.