Knjiga koja otkriva dogovor holivudske filmske industrije i Adolfa Hitlera

Kontroverzna knjiga otkriva kako su vodeći holivudski filmski studiji, u očaju da zaštite svoju zaradu na njemačkom tržištu, dopuštali nacistima da cenzuriraju filmove, da uklanjaju scene zlostavljanja Židova. te da stopiraju distribuciju filmova koji su navodno bili ‘antinjemački’.

The Collaboration: Hollywood’s Pact With Hitler

Sramotna strana holivudske povijesti otkrivena je u novoj knjizi ‘The Collaboration: Hollywood’s Pact With Hitler’, Bena Urwanda, koja istražuje dogovore, koje su vodeći ljudi američke filmske industrije sklapili s nacistima tijekom 30-ih godina.

Riječ kolaboracija stalno se provlači kroz spise

Autor te knjige proveo je godine istražujući dokumentaciju iz arhiva i svjedočanstva o pregovorima i sramotnim ustupcima. Riječ kolaboracija stalno se provlači kroz spise u kojima se iz filmskih scena uklanjaju svi negativni opisi nacističke stranke ili Njemačke u tadašnjim američkim filmovima.

Što sve učiniti kako bi i dalje zarađivali na drugom najvećem filmskom tržištu na svijetu

Nacisti su navodno prijetili neprikazivanjem američkih filmova u Njemačkoj. Šefovi vodećih filmskih kuća smatrali su da zarada opravdava poslušnost nacistima i ispunjavanje svih uvjeta koje su oni tražili. Ne zaboravite, ni to da je u to vrijeme Njemačka bila drugo najveće filmsko tržište na svijetu.

Cenzura filmova u zemlji navodne slobode

Prema Urwandovim istraživanjima, holivudski producenti cenzurirali su scenarije zajedno s ovlaštenim nacističkim službenicima, te su ih slali njima na odobrenje prije prikazivanja. Najistaknutiji njemački predstavnik u takvim dogovorima bio je diplomat po imenu Georg Gyssling. Godine 1933 proglašen je za njemačkog konzula u Los Angelesu s misijom da nadzire američku filmsku industriju.

Ako bi se antinjemački film prikazao bilo gdje u svijetu, tada bi svi filmovi te kuće bili zabranjeni za prikazivanje u Njemačkoj

Njegova glavna strategija bila je prijetiti američkim studijima na temelju njemačkih filmskih propisa. Po njihovim zakonima, ako bi studio distribuirao antinjemački film bilo gdje u svijetu, tada bi svi filmovi te kuće bili zabranjeni za prikazivanje u Njemačkoj.

No, s vremenom istina uvijek izađe na vidjelo

Naravno da se o toj temi i dobrovoljnoj cenzuri Holivudskih filmova s blagoslovom Adolfa Hitlera i njegove nacističke stranke nije pričalo i nije smjelo znati. Prva knjiga u kojoj je objavljena takva šokantna istina bila je knjiga Thomasa Dohertyja po imenu ‘Hollywood and Hitler, 1933-1939’.

 

 

Preveo, svašta nadopisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.