Ludi svijet Martyja Feldmana!

Martin Alan Feldman (8. srpnja 1934. – 2. prosinca 1982.) bio je britanski glumac, komičar i pisac komedija, poznat po svojim neobičnim očima. Glumio je u nekoliko britanskih televizijskih serija komedija, uključujući “The Last 1948 Show” i “Marty”, od kojih je posljednja osvojila dvije nagrade BAFTA. Poznato je da su budući “Monty Pythonovci”, Graham Chapman i John Cleese tražili članove nove glumačke skupine i da su pri tome računali na Feldmana. Feldman je prvi dobitnik Saturnove nagrade za najboljeg sporednog glumca za ulogu Igora u komediji Mela Brooksa “Young Frankenstein” iz 1974. godine.

Marty je uvijek bio ironičan u vezi svog izgleda

Izbuljene oči pomogle su Martiju Feldmanu da postane velika zvijezda komedije, ali on je uvijek bio ironičan prema svom izgledu. Nakon što je glumio u nagrađivanom filmu “Mladi Frankenstein”, Feldman je rekao: “Ja sam prvi i jedini koji se ikada pojavio u horor filmu bez šminke.”

Moj je život u to vrijeme bio katastrofa

“Freaky” izgled, kako je opisivao svoje lice, uklapao se s inteligentnim, radoznalim umom. Najzanimljiviji dijelovi njegove glumačke biografije počinju s vremenom prije nego što ih je Feldman postao holivudska zvijezda. Rođen je u londonskom Canning Townu, u obitelji židovskih emigranta iz Kijeva. Više puta su ga izbacili iz škola – “moj je život u to vrijeme bio katastrofa”, rekao je – i napustio dom u ranim tinejdžerskim godinama, njegujući mržnju prema engleskoj povlaštenoj klasi i matematici “. Feldman je vjerovao da u svakom, uglednom Englezu postoji nešto duboko neprivlačno, rekavši jednom: “Britanci su poznati kao narod koji je proizveo velik broj masovnih ubojica”.

Sitne krađe, rad u cirkusu i rad u “groznim” regionalnim kazalištima

Feldman se svjesno opredijelio da bude mizantrop (čovjekomrzac) jer je to “zanimljivije”. U kasnim tinejdžerskim godinama lutao je Parizom upuštajući se u sitne krađe. Ipak, bio je ambiciozan, privučen pisanju i nastupu. Nakon rada u cirkusu, pronašao je stalno zaposlenje u sklopu putujuće revije po imenu Saucy Girls. No, život u “groznim” regionalnim kazalištima oživljava Feldmanov duh i potiče ga na pisanje i stvaranje novih djela i skečeva.

Sklonost glumi i pisanju skečeva donijela mu je uspjeh

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Feldmanova imaginacija donijela mu je uspjeh. Kao pisac i glumac zapažen je u televizijskim emisijama ” The Army Game”, ” Bootsie i Snudge” i ” Round The Horne”. Imao je izvanredne zamisli. Opisujući jednog poznanika, Feldman je napisao: “Da je Orson Welles umro od raka i sebi kupio periku, izgledao bi poput ovog čovjeka.” Terry Jones koji je režirao Feldmanov nastup na pozornici je Feldmana opisao kao “vrlo, vrlo smiješnog čovjeka”.

Njegove izbuljene oči bile su posljedica bolesti štitnjače!

Feldman je uvijek očajnički želio nastupati, i znao je da je to je u konačnici značilo iskorištavanje izgleda njegovih očiju, za koje je rekao da su “proizvod bolesti štitnjače uzrokovane nesrećom kada mu je netko zabio olovku u oči u vrijeme kad je još bio dječak”.

Dolaskom u Ameriku Marty postaje zvijezda ali ostaje skroman i jednostavan

Prelazak u Ameriku i uspjeh Young Frankensteina učinili su ga svjetskom zvijezdom, ali on nije bio sretan na Beverley Hillsu. Mrzio je bogate Amerikance i najviše mu je odgovaralo igrati nogomet sa skupinom talijanskih konobara s kojim se sprijateljio. Nogomet je bio prva, a Jazz druga ljubav njegova života. Iako je sebe opisao kao “najgoreg trubača na svijetu”, obožavao je svirati u bendovima.

Na suđenju zbog navodne opcesnosti ismijavao je suca

Iako nesputan, prema nekim stvarima bio je neobično principijelan. Pojavio se kao svjedok obrane na suđenju časopisu Ozu (najduže suđenje za opscenost u britanskoj pravnoj povijesti) i usudio se pitati suca: “Jesam li vas probudio?”. Kroz svoje svjedočenje ismijavao je suca jer se podrazumijevalo da on nema religiju jer je židov, a ne kršćanin. Iz istog razloga nije se želio, ni zakleti na Bibliji. Nije se bojao uvrijediti ni Franka Sinatru. Feldman je jednom bio najavljen kao dio publike na koncertu, ali odbio je zahtjev da se upozna s poznatim pjevačem, rekavši: “Ne sviđa mi se njegova politika.”

Tako to bude kad se javno progovori o pohlepi i pedofiliji među svećenstvom

Godine nakon mladog Frankensteina priča su o bolnom padu. Njegov film In God We Tru$t, koji je razotkrio organiziranu religiju i pohlepne evanđelističke propovjednike, proglašen je nepoželjnim od strane svećenika, političara i većeg dijela filmske industrije. Postao je depresivan, počeo se drogirati i navodno pokušao samoubojstvo. A, upravo u trenutku kad je njegova karijera glumca i režisera konačno krenula uzlaznom putanjom, Feldman je umro od srčanog udara u hotelskoj sobi u Mexico Cityju 2. prosinca 1982. u dobi od 48 godina, tijekom snimanja filma “Žuta brada”.

Ne mogu vam pružiti ništa osim ljubavi

Njegov sprovod bio je skroman. Jazz bend je svirao pjesmu “Ne mogu vam pružiti ništa osim ljubavi”. Sahranjen je u Los Angelese u blizini groba Bustera Keatona, komičara kojeg je jako cijenio i poštivao.

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

 


 

Video prilog – Marty Feldman na film i televizija 

———————

Marty Feldman – The Fly. (Rare)

Po mnogo čemu specifičan skeč Martija Feldmana.

———————

Marty Feldman – the railway carriage

A ovako to izgleda kad se udruže Marty Feldman i  John Cleese (istaknuti član Monty Pythona)

———————

The Best of Marty Feldman

Kao što naslov kaže – The Best of Marty Feldman

———————

Young Frankenstein – The Best of Igor

I za kraj – Young Frankenstein – The Best of Igor

 

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.