Enciklopedija Britannica ukida tiskano izdanje!

Najstarija enciklopedija na engleskom jeziku Enciklopedija Britannica, koja se tiska neprekidno otkako je prvi put objavljena u Edinburghu u Škotskoj 1768., neće više biti objavljivana u tiskanom izdanju već samo u digitalnoj verziji.

Posljednje tiskano izdanja Britannice moći će se nabaviti sve dok se ne rasproda zaliha od oko 4000 kompleta. To tiskano izdanje u 32 toma koje se pojavljivalo svake dvije godine prodaje se za 1.400 dolara. Online pretplata i pristup web stranicama tvrtke stoji 70 dolara.

‘Tiskano izdanje postalo je teže za održavanje i nije bilo najbolji rješenje za prikaz kvalitete naših baza podataka i kvalitetu našeg uredništva’, rekao je Jorge Cauz, predsjednik Enciklopedija Britannica.
Upitan o tome i hoće li se tiskana izdanja knjiga održati u budućnosti Cauz predviđa kako ’tiskane knjige možda i neće potpuno nestati s tržišta’ ali misli ‘da će biti sve manje važne’. ‘Mnoga izdanja neće imati svoju analognu tiskanu verziju i bit će tiskane samo u digitalnim formatima’, rekao je.

Cauz je rekao i kako Enciklopedija Britannica uz sav njezin stručni ugled nije dosegla popularnost besplatne internetske enciklopedije – Wikipedije.

 

 

————

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora i autora stranice.