Čitajte više i unaprijedite svoje pisanje

Koliko ste puta još u osnovnoj ili srednjoj školi imali problema s pisanjem različitih sastava, eseja ili tzv. “zadaćnica”? Koliko vas je puta, osim inspiracije, mučio i pravopis? Kada god ste postavili pitanje kako poboljšati svoje pisanje i kvalitetu svojih tekstova, vjerojatno ste dobili univerzalni odgovor kako trebate više čitati.

Odgovor na postavljeno pitanje može se pronaći i u knjizi Daphne Gray-Grant, “8-1/2 Steps to Writing Faster, Better” (“8-1/2 koraka za brže i bolje pisanje”). Ova je knjiga odličan udžbenik pomoću kojega možete naučiti kako pisati; svojevrsni trener koji prilagođava tehnike novinarstva i menadžmenta kako bi pomogao piscima unaprijediti njihovo pisanje.

Kao bivša novinarka, Gray-Grant tvrdi da je problem taj što nas nitko nikada nije naučio kako pisati. Kroz dugogodišnje školovanje pisali smo različite eseje i sastave, dobivali smo ocjene i povratne informacije o uspješnosti naših uradaka, međutim nitko nam nikada nije pokazao kako pisati koristeći i uočavajući tuđe pogreške. Gray-Grant nastojala je istaknuti pristup kojeg svaki pisac može koristiti, bez obzira želite li pisati blog ili knjigu. Tajna uspješnog pisanja nalazi se u planiranju, istraživanju, razmišljanju, određivanja pravaca priče, istraživanju, pisanju, reviziji i uređivanju.

Čitajte strastveno i pozorno

Jedan od najzanimljivijih dijelova knjige jest prijedlog autorice za korištenje čitanja u svrhu boljeg pisanja. Ona ne zagovara samo “redovito čitanje”, već ističe kako je potrebno pažljivo čitati ukoliko želite bolje pisati. Gray-Grant vam preporučuje da čitate kao umjetnik kojemu je stalo do toga što autor govori. Ona nudi neke specifične prijedloge za pozorno čitanje. Prvo, zapitajte se što je to što vam se dopada u određenom pisanom djelu. Isto tako, istražite ono što vam se ne dopada. Prepoznati što ne želite činiti jednako je važno kao i identificiranje onoga što želite učiniti. Tijekom čitanja onoga što vam se ne sviđa, otkriti ćete nedostatke koje želite izbjeći u svom pisanom djelu.

Čitajte sve kako bi bili bolji pisac

Gray-Grant također savjetuje piscima da čitaju sve publikacije. Poslovni ljudi se ne bi trebali ograničavati samo na novine ili knjige. Područje zanimanja nužno je proširiti na fikcije, kratke priče, eseje, pa čak i knjige o samopomoći.

Pitanja koja trebate postavljati dok čitate

Kada ste jednom shvatili što vam se sviđa kod određenog djela, tražite još dublje postavljajući si ovih 5 pitanja:

1. Koji je stil pisanja? Predstavlja li autor informacije kronološki? Ili prema redoslijedu važnosti? Ili na neki drugi način?

2. Koju vrstu riječi autor upotrebljava? Jesu li riječi kratke, duge, uobičajene, formalne ili ležerne?

3. Kako se koristi opisom? Temelji li se opis na metaforama ili opisima? Koje su vrste metafora? Imaju li zajedničku temu? Pobuđuju li osjećaj vida, sluha, okusa, mirisa i dodira?

4. Koliko su dugačke rečenice? Prebrojite riječi u u tipičnoj rečenici. Jesu li rečenice strukturirane na jednostavan način? Ili imaju tendenciju da budu složenije?

5. Kako se koristi prijelazima? Kako vas autor vodi od jednog do drugog odlomka? Koje prijelazne riječi se koriste?

Može se postaviti mnogo više pitanja o djelu koje se čita. Gray-Grant predlaže analizu i fokusiranje na jedno poglavlje u radu u kojemu posebno uživate​​.

Naravno, da postoji mnogo drugih načina da unaprijedite svoje pisanje, ali sigurno je da ne postoji ugodniji način od čitanja.

 

 

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.