Nagrada ili odličje za književni rad? Ne hvala!

U Velikoj Britaniji objavljen je popis uglednih pisaca i umjetnika koji su odbili počasne titule koje dodjeljuje Engleska kraljica. Među onima koji nisu htjeli postati “Sir” ili primiti neko odličje nalaze se i poznati pisci i pjesnici: Aldous Huxley, Roald Dahl, J. G. Ballard i mnoga druga poznata imena.

Neki se osjećaju počašćenima, a neki baš i ne!

Neki, se u Britaniji osjećaju jako počašćeno kada im kraljica odluči dodijeliti plemićku titulu za njihov umjetnički rad ali poznato je da postoje i oni koji odbijaju takve nagrade. Uostalom sjetite se i da smo nedavno na portalu pisali o piscu i filozofu Jeanu-Paulu Satreu koji se usudio odbiti nobelovu nagradu.

Tko je sve odbio kraljičine nagrade?

A, nedavno je britanska vlada pozivajući se na odredbe o slobodi informacija, objavila i tko je sve odbio postati ‘sir’, odnosno imena svih onih koji su u periodu od 1955. do 1999. iz raznoraznih razloga odbili počasne titule i slična odličja, koje dodjeljuje britanska monarhija.

A, među njima su i brojni pisci i pjesnici!

Među njima su i brojni pisci, poput Aldousa Huxleyja, C. S. Lewisa, Roalda Dahla, Evelyn Waugh te pjesnici Robert Graves i Phillip Larkin.

Razlozi odbijanja nagrade uglavnom su različiti!

Razlozi odbijanja nagrade koju dodjeljuje britanska kraljica uglavnom su različiti, od političkih, pa do onih moralnih u kojima pisci odbijaju nagrade jer se ne žele kompromitirati u očima čitatelja i običnog naroda, kojem pripadaju i s kojim za razliku od britanskog plemstva dijele sudbinu.

Koji je osnovni razlog dodjele takvih nagrada?

Naime ne zaboravite da se nagrade zapravo ne dodjeljuju zbog nagrađenih, nego upravo zbog onih koji te nagrade dodjeljuju. Dodjelom nagrada bogati, plemeniti i navodno cijenjeni darovatelji pokazuju prije svega svoju velikodušnost prema običnom i priprostom puku, kojem umjetnici najvećim dijelom i pripadaju. Poruka je jasna. Vi budite mirni, neuki i siromašni, nemojte se buniti protiv nas i nemojte dizati revolucije, a mi ćemo vas zauzvrat tu i tamo skromno nagraditi. Upravo iz tog razloga književne, a i mnoge druge nagrade u većini slučajeva dodjeljuju kraljevi, plemstvo, političari, stranke, interesne skupine, kapital, a u nekim slučajevima i strane korporacije poput T-coma.

Meni je to odvratno napisao je  J. G. Ballard!

Svoje razloge za neprihvaćanje kraljičine počasti objasnio je i autor “Sudara” i “Carstva sunca” J. G. Ballard, kojemu se titula nudila 2003. godine. On je rekao: ‘Smatram da je odvratno kad vidim navodne ljevičare, a zapravo prevrtljivce, poput dramatičara Davida Harea, koji se godinama busao u prsa svojim liberalizmom, kako prihvaćaju plemićku titulu.

Bože dragi, pa taj čovjek je doista kleknuo pred kraljicom! Neki ljudi doista nemaju srama!

Povijest poznaje mnogo umjetnika koji su se odbili poniziti!

Prisjetimo se i da povijest poznaje mnogo umjetnika koji su se odbili poniziti i primiti navodno velikodušne nagrade. Poznata je priča da se Ludwig van Beethoven, odbio pokloniti pred moćnim plemićima, izjavivši pritom da se “plemenitost nalazi u glavi, a ne u titulama”.

Trenutak u kojem umjetnost postaje kič!

A, najveću komediju Engleska kraljica priredila je kad je titulu plemića dodijelila pjevaču Rolling Stonesa, Micku Jaggeru. S druge strane još manje je jasno zbog čega je on tu titulu prihvatio.  Jedan Rock kritičar opčinjen tim događajem je napisao: Umjetnost, bilo likovna, književna ili glazbena nikad se ne smije podčiniti kraljevima, plemstvu, političarima ili kapitalu jer u trenutku kad to uradi ona prestaje biti umjetnost i postaje kič.

 

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.