Značajna djela svjetske književnosti čija objava je prošla gotovo nezapaženo – Krik i bijes, Williama Faulknera

Krik i bijes (eng. The Sound and the Fury) je roman američkog književnika Williama Faulknera, prvi puta objavljen 1929. godine. To je njegovo prvo djelo u kojem koristi tehniku struje svijesti. Faulkner je uz Jamesa Joycea i Virginiju Woolf najuspješniji pisac romana toka svijesti. Krik i bijes je jedan od najambicioznijih modernističkih romana uopće, te danas predstavlja klasik američke književnosti.

Totalni raspad cijenjene južnjačke aristokratske obitelji

Radnja je, kao i u većini Faulknerovih romana, smještena u izmišljenom okrugu Yoknapatawpha. U središtu zbivanja je obitelj Compson, bivši južnjački aristokrati koji se suočavaju sa potpunim raspadom.

Kad je knjiga objavljena, naišla je na različite, uglavnom negativne kritike

Zanimljivo je i to da taj roman nakon objavljivanja, uopće nije bio popularan. Kad je knjiga objavljena, naišla je na različite, uglavnom negativne kritike, uključujući i kritičara, koji je napisao: “Nejasnoća na početnim stranicama više odbija nego poziva.”

No, Faulknera to nije pokolebalo. On je tvrdio da je taj roman remek-djelo

Ali pisac Faulkner je bio iznimno ponosan na taj roman i nepopustljiv u uvjerenju da je to remek-djelo. Prema Benu Wassonu, Faulknerovom književnom agentu, Faulkner mu je kad je dostavio taj rukopis izjavio: “Ovaj je najbolja knjiga koju ću ikada napisati .”

Komercijalni neuspjeh knjige

No, Faulknerova oholost ili samopouzdanje što se tiče ovog remek-djela nije puno pomoglo u prodaji knjige. Roman, njegov četvrti, nije bio komercijalno uspješan sve do objavljivanja njegovog šestog romana, nazvanog Svetište, koji je, Faulkner, napisao kako je to i sam naveo samo iz potrebe za novcem.

A, onda slijedi konačno priznanje

A, nakon toga slijedi konačno priznanje. Roman Krik i bijes je postigao veliki uspjeh i osigurao istaknuto mjesto među najvećim američkim romanima. Odigrao je veliku ulogu i izboru Williama Faulknera za dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1949. godine.

Danas se skoro svi književni kritičari i znanstvenici slažu s Faulknerom

Danas taj roman skoro svi književni kritičari i znanstvenici smatraju remek-djelom, no nekonvencionalni narativni stil romana često iznenađuje nove čitatelje. Iako je način izražavanja uglavnom osnovni, česti prekidi vremena i postavki, kao i povremeni nedostatak pažnje u gramatici strukture rečenica, pokazali su da je taj roman određenoj publici i težak i slabo razumljiv.

Šesto mjesto na Top listi 100 najboljih romana na engleskom jeziku 20. stoljeća

No, ni to nije previše smetalo izdavačku kuću Moderna knjižnica da godine 1998. roman The Sound and the Fury, Williama Faulknera postavi na šesto mjesto na Top listi 100 najboljih romana na engleskom jeziku 20. stoljeća.

Izgleda da je William Faulkner ovom prilikom ipak bio u pravu…

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

 


 

Video prilog – Knjiga “The Sound and the Fury” na filmskom platnu

Književni stil Williama Faulknera pokazao se i kao težak zadatak za filmske režisere. Naime snimljena su dva filma na osnovu njegovog romana “The Sound and the Fury”, no oba filma su prilično mlako prihvaćeni i od kritike i od publike. The Sound and the Fury (1959) Negativni prijem tog filma možda je dijelom i posljedica toga što je glumica Joanne Woodward bila toliko starija od lika kojeg je glumila. The Sound and the Fury (2014) također je loše ocijenjen i dobio je uglavnom negativne kritike kritičara, pri čemu su mnogi smatrali da režiser James Franco jednostavno nije bio sposoban na odgovarajući način predstaviti tako složen roman.

No, mi se ne bi upuštali u procjenu vrijednosti navedenih filmova jer mislimo da je bolje da vi naši čitatelji to uradite sami. Upravo stoga prilažemo vam i trailere oba navedena filma. A, vi sami procijenite koji je bolji i da li su vrijedni gledanja.

The Sound and the Fury (1959)

The Sound and the Fury (2014)

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.