Sve što niste znali o ISBN brojevima! (prvi dio)

Jedno od pitanja koje najviše mući i pisce i izdavače je upotreba ISBN-a, jedinstvenog brojčanog pretražnika, koji se koristi za identificiranje knjiga. Budući da je ovo područje specifično za trgovinu i knjigovodstvo, a ne za pisanje i izdavanje knjige postoji i mnoštvo laži, neistina i dezinformacija o ISBN-u i načinu na koji se on koristi.

A, da bi vam pomogli da shvatite što je to ISBN broj, čemu to zapravo služi, morate li ga imati, tko na njemu najviše zarađuje, zašto najsiromašniji uvijek plaćaju najveće račune, te postoji li alternativa, pripremili smo vam i 11 odgovora na najčešće postavljana pitanja o ISBN-u.

————————————————————

Pitanja i odgovori o o ISBN brojevima!

——————————-

1.) Što je to ISBN?

ISBN je Međunarodni standardni knjižni broj. To je 13-znamenkasti broj, koji se koristi kao jedinstveni identifikator za knjige. ISBN se koristi na međunarodnoj razini.

——————————-

2.) Što znače brojevi unutar ISBN-a?

Brojevi otkrivaju jezik na kojem je knjiga pisana, izdavača i naslov knjige. Veliki izdavači imaju kraće identifikatore izdavača, ostavljajući na raspolaganju što više znamenki za pojedine knjige. Do 2007. godine ISBN broj imao je 10 znamenaka, a danas se koriste ISBN brojevi sa 13 znamenaka.

——————————-

3.) Čemu zapravo služi ISBN?

To je standardni ID broj koji se koristi za identifikaciju komercijalnih knjiga u prodaji. Koriste  ga uglavnom prodavači i distributeri knjiga na veliko i knjižničari. Pomoću njega oni prepoznaju knjigu koja je objavljena i svako naredno izdanje te iste knjige. No, ako knjige objavljujete u malim nakladama za specifično tržište ili se knjige distribuiraju besplatno tada vam ISBN broj nije potreban.

——————————-

4.) Da li je ISBN broj javno ili privatno vlasništvo?

U početku ISBN broj je trebao biti javno vlasništvo. Nešto od čega bi svi građani svijeta, pisci i izdavači imali i koristi i pravo pristupa. No, s vremenom ISBN broj je komercijaliziran i danas njime upravlja privatna tvrtka za uporabu u međunarodnoj trgovini knjigama. Recimo Bowker, jedina tvrtka ovlaštena za administraciju ISBN programa u Sjedinjenim Državama bavi se prodajom ISBN brojeva, a jedan ISBN broj košta (znam da nećete vjerovati no, istina je), nevjerojatnih 125 dolara.

——————————-

5.) Zašto privatna tvrtka formira tako visoku cijenu ISBN brojeva

To je privatna tvrtka koja vjeruje samo u zaradu, te takvom visokom cijenom želi obeshrabriti i otjerati pisce, koji sami objavljuju svoje knjige i sve male izdavače. Kod iste te tvrtke možete kupiti i 1, 10, 100 ili 1000 ISBN- brojeva. Što je veća narudžba cijena je manja, pa će cijena za narudžbu 1000 ISBN-ova biti samo jedan dolar. Takva monopolistička politika naravno odgovara samo velikim izdavačima. Siromašni pisci koji sami objavljuju svoje knjige i mali izdavaći u tom slučaju vrlo skupo plaćaju ISBN brojeve, a bogati i veliki izdavači ih dobivaju gotovo besplatno. No, neki izdavači digitalnih knjiga su iskoristili taj monopol i zahvaljujući njemu nude piscima i besplatne ISBN brojeve. Naime oni u takvim slučajevima naruče desetke tisuća ISBN brojeva, koji ih tada koštaju samo nekoliko centi po broju, pa ih prilikom objave knjige mogu besplatno ponuditi svojim korisnicima.

——————————-

6.) Postoje li mogućnost dobivanja besplatnih ISBN brojeva

Da. Moguće je dobiti besplatan ISBN broj na web stranicama tvrtki koje se bave izdavaštvom poput Createspace. Također postoje zemlje u kojim su ISBN brojevi besplatno dostupni, poput recimo Kanade. No, kao što se često kaže besplatno u većini slučajeva i nije besplatno, pa se takvi “besplatni” brojevi često vežu uz mogućnost ucijene. Recimo da nemate puno novaca i tiskali ste samo deset knjiga. Većinu njih poklonit ćete bliskim prijateljima i članovima svoje obitelji. No, to vjerojatno neće ići baš tako, jer ste onom tko vam je dao navodno “besplatni” broj dužni od tih deset dostaviti čak devet primjeraka knjige s kojim on onda raspolaže kako on to želi, odnosno bez vaše dozvole i dopuštenja. Također treba istaknuti i da besplatan broj znači i to da vi zapravo niste, ni izdavač svoje knjige, bez obzira što ste sami platili njeno izdavanje i tiskanje.

——————————-

7.) Jesu li besplatni ISBN brojevi jednako vrijedni kao i plaćeni

Naravno da nisu. Besplatni ISBN brojevi su besplatni, a plaćeni ISBN brojevi su plaćeni. To znači da kod plaćenih brojeva neće biti nikakvih problema, a da se takozvani besplatni ISBN brojevi često neće moći, ni očitati, ni prikazivati u tražilicama. Kao da ni ne postoje. Ali sve to je lako shvatljivo, jer svi mi zaboga živimo u vrlom kapitalizmu i stoga se nemojte nadati da vas privatna tvrtka, koja upravlja ISBN brojevima neće prevariti. Zašto? Pa zato jer ih niste platili!

——————————-

8.) Dokle će privatna tvrtka raspolagati svjetskom književnom baštinom

Vjerojatno ne još dugo. U svijetu se općenito izbjegava da bilo kojom javnom potrebom ili formatom upravlja privatna tvrtka upravo zbog mogućnosti manipulacije, prevare ili bankrota. S druge strane i države se bore protiv takvih pojava antikorporacijskim zakonima, koji onemogućuju monopol privatnih tvrtki nad javnim dobrom.  Takve pojave posebno ne prolaze kod tehnološki osvješćene publike. Sjetite se recimo tvrtke, koja polaže pravo na danas besplatni mp3 format. U trenutku kad je ta tvrtka odlučila početi naplaćivati korištenje mp3 formata, protiv njih se okrenula cijela javnost što je rezultiralo i pojavom nizom novih formata, poput ogg-a koji su u mnogo čemu bili kvalitetniji i superiorniji od mp3 formata i ono što je najvažnije u potpunosti besplatni. Sve to ubrzo je navelo tvrtku koja je vlasnik mp3 formata da odustane od ideje da taj format ne bude besplatan. Zašto? Zato jer vjerojatno već za 15 dana apsolutno nitko ne bi slušao glazbu u mp3 formatu!

——————————-

9.) Ako imate ISBN, znači li to da je vaša knjiga zaštićena zakonom o autorskim pravima?

Naravno da ne. ISBN brojevima upravlja privatna tvrtka, koja se bavi međunarodnom trgovinom knjiga. Zaštitom vaše knjige na temelju Zakona o autorskim pravima upravlja neka druga privatna tvrtka. Zakon o intelektualnom vlasništvu zapravo nema nikakve dodirne točke s ISBN brojevima i privatnom tvrtkom, koja se bavi njihovim izdavanjem. Znači ukoliko imate problema s zaštitom knjige na temelju zakona o autorskim pravima, morati ćete se obratiti nekoj drugoj privatnoj tvrtci. I naravno ne zaboravite ponijeti nešto novaca jer 125 dolara koliko ste dali za jedan ISBN broj vam ni izbliza neće biti dovoljno.

——————————-

10.) Postoje li alternativa ISBN brojevima?

Prvo treba jasno istaknuti da ne postoji zakon, koji bi vas prisilio da na stranice svoje knjige stavite ISBN broj. Znači bilo koji izdavač može i smije objaviti knjigu i bez ISBN broja. Isto tako važno je naglasiti i da ako knjige objavljujete u malim nakladama, za specifično tržište ili se knjige distribuiraju besplatno, tad vam ISBN broj također nije potreban. On može olakšati posao knjižničarima ili trgovcima knjigama, no ne štiti vas kao autora, ne štiti vaša prava i nema nikakav utjecaj na prodaju knjiga.

A, što se tiće alternativa ISBN broju one postoje i sve su utjecajnije i korištenije. Njihovoj pojavi posebno je pogodovao val digitalizacije i pojave samoizdavaštva, odnosno stotina tisuća pisaca koji žele izdati knjigu, a nisu spremni za jedan jebeni trinaestoznamenkasti broj, koji zapravo ničem pametnom ne služi i od ničeg ih ne štiti, odvojiti 125 ili više dolara. Protiv takve restriktivne i nametljive politike privatne tvrtke, koja se bavi ISBN brojevima ustali su i mnogi veliki web izdavači, koji žele privući pisce i normalno poslovati, a ne samo stvarati dobit privatnoj tvrtci, koja dila ISBN-brojeve. Takvo razmišljanje dovelo je pojave raznih ISBN alternative, poput Amazonovog ASIN-a, DOI Systema ili ISDN-a.  Zanimljivo je i da vas najveće platforme za distribuciju e-knjiga, uključujući Amazon, iTunes te Barnes i Noble’s Pubit, također više ne traže ISBN brojeve.

Očito je da nasilno nametanje pravila koja vrijede u klasičnom papirnatom tisku i koja odgovaraju samo velikim izdavačima i knjižarama ne prolaze u digitalnom obliku. Digitalno doba piše i uvodi neka nova pravila. Pojavom digitalnih knjiga, knjiga sve više postaje javno dobro dostupno svima, bez obzira na socijalni status, imovinsko stanje ili boju kože. Samim tim razumljivo je da u knjigama, koje nisu ničije isključivo vlasništvo, nema mjesta za nametanje interesa privatnih tvrtki i malog broja danas sve više izumirućih izdavača, knjižara i knjižničara.

——————————-

11.) Kakva je situacija s ISBN brojevima u Hrvatskoj?

Treba biti realan i reći da je hrvatska vrlo malo tržište i da se godišnje kod nas objavi vrlo malo knjiga. Vjerojatno je da upravo zbog te činjenice i nismo previše zanimljivi privatnim tvrtkama za administraciju ISBN brojevima. Umjesto toga ISBN brojevima u našoj zemlji upravlja ured za ISBN brojeve u sastavu Nacionalne sveučilišne knjižnice. Upravo zbog toga ISBN brojevi su u hrvatskoj besplatni, odnosno ne naplaćuje se njihova dodjela.

Recimo kod nas na portalu “Digitalne knjige” je ISBN broj prilikom izrade i objave knjige besplatan (uostalom i mi smo ga besplatno dobili od ureda za ISBN.) No, postoje i izdavači ili tiskare koji piscima isti taj ISBN broj (koji su isto tako dobili besplatno kao i mi), naplačuju.

Naš jedini savjet je da takve izdavače i takve tiskare svakako pokušate izbjeći jer će vam vjerojatno uz “besplatni” ISBN broj još puno toga pokušati naplatiti.

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.