“Sin Kralja”, Slavča Koviloskog – Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu knjigu “Sin Kralja”, Slavča Koviloskog, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:

Kraljević Marko kao povijesna osoba

Marko Mrnjevčević, poznatiji kao Kraljević Marko (1355. – 1395.), bio je srednjovjekovni vladar, koji je vladao u razdoblju 1371.-1395. u kraju oko Makedonskog grada Prilepa.

Kraljević Marko s vremenom je postao narodni junak u predajama i pripovijetkama Bugara, Srba, Makedonaca, Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, Rumunja. U tim narodnim predajama on je zaštitnik i spasitelj kršćanstva za vrijeme duge otomanske okupacije Balkana.

U balkanskoj narodnoj poeziji, Kraljević Marko je junak Heraklova nivoa te posjeduje nadljudsku snagu. U stanju je stiskom šake istisnuti vodu iz osušenog drveta starog devet godina. Njegovo oružje je buzdovan od 85 kg i ima konja Šarca jer je bio jedini kojeg Šarac nije izbacio iz sedla.

A, stvarni Kraljević Marko imao je ženu Jelenu i oni koliko se zna nisu imali djece. Njegov otac Vukašin poginuo je 1371. godine za vrijeme Bitke na Marici u borbi protiv Turaka. Marko nije sudjelovao u toj presudnoj bitci, nego je prihvatio otomansku vlast i postao Turski vazal.

Lik Kraljevića Marka vrlo rano se proširio i do hrvatskih zemalja i ušao u narodno pjesništvo. Najstariji zapis cjelovite pjesme o Kraljeviću Marku potječe od hrvatskoga pjesnika Petra Hektorovića (1487.-1572.), koji je u Ribanju i ribarskom prigovaranju (1556.) zapisao glasovitu bugaršticu o Kraljeviću Marku i bratu mu Andrijašu.

U Zagrebu, 23. 09. 2019. Nenad Grbac

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koviloski.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/