Postanite član književnog kluba legendarnog Davida Bowieja

Sin Davida Bowieja, režiser i scenarist Duncan Jones pokrenuo je književni klub u čast svog oca. Obavezna lektira članova kluba je Bowiejev popis “Top 100 knjiga koje morate pročitati”, koji je glazbenik sastavio 2013. A, prva knjiga koju morate pročitati je ‘Hawksmoor’, roman engleskog biografa, romanopisca i kritičara Petera Ackroyda.

‘Moj otac je uživao u čitanju’

‘Moj otac je uživao u čitanju’, napisao je Duncan Jones o Davidu Bowieju, kad je pokrenuo pokrenuo književni klub temeljen na popisu stotinu najvažnijih knjiga njegova oca. Jones je osnivanje kluba najavio na svome Twitteru, a kasnije je klub, nazvan ‘Književni klub Davida Bowieja’, potvrđen i na službenom Instagramu profilu pokojnog glazbenika.

Prva knjiga koju trebate pročitati!

Otkrio i prvi naslov koji svi zainteresirani za klub trebaju pročitati, nakon čega slijedi online rasprava o knjizi. U pitanju je ‘Hawksmoor’, roman engleskog pisca Petera Ackroyda iz 1985.. “U redu, društvo! Svima koji se žele priključiti: čitamo “Hawksmoor’ Petera Ackroyda”, zabavnu mozgalicu prije nego što se bacimo na tešku lektiru” napisao je Jones.

Ackroydovo najbolje djelo i izuzetan primjer književnog postmodernizma

Radnja ‘Hawksmoora’ donosi dvije priče; prvu o Nicholasu Dyeru koji u Londonu 18. stoljeća gradi sedam crkvi, za što su mu neophodne i ljudske žrtve, i drugu priču o Nicholasu Hawksmooru, detektivu koji 1980-ih istražuje ubojstva počinjena u tim istim crkvama. Taj roman se općenito smatra Ackroydovim najboljim djelom i izuzetnim primjerom književnog postmodernizma.

Bowiev  popis od 100 najvažnijih knjiga

Dvije godine prije smrti, Bowie je objavio popis od 100 knjiga, koje su imale najvažniji utjecaj u njegovom životu i radu. To je popis knjiga za koje je smatrao da su važne, ali ne njegovih 100 najdražih knjiga. U originalnom popisu nalaze se i kratki detalji svake od spomenutih knjiga. Na primjer, njegova kopija “Ilijade” je meki povez s kraja 1970-ih, njegov “Gospodin Norris mijenja vlakove”, Christophera Isherwooda je knjiga iz 1960-ih, a ne prvo izdanje iz 1935. godine.

Strpite se jer nestrpljivost nikad nikog nije odvela u raj!

A, onim najnestrpljivijima među vama šapnut ćemo i to da ćemo na portalu www.digitalne-knjige.com uskoro objaviti i Bowiev  popis od 100 najvažnijih knjiga.

 


 

Video prilog: Ziggy Stardust i Pauci s Marsa

Zanimljivo je i da među sto najvažnijih knjiga koje nam Bowie preporučuje nema puno znanstvene fantastike. Naime već prvi njegov album nazvan “David Bowie”, prema pseudonimu kojeg je sam sebi dodijelio, počinje s znanstvenom fantastikom. Drugi album “Space Oddity”,  zapravo je ono po čemu ga većina ljubitelja SF-a pamti. A, onda slijedi eksplozija i album “The Man Who Sold the World”. Taj album osim što je jedan od najboljih i najvažnijih rock albuma svih vremena je i žanrovski najasniji Bowiev izlet u Science fiction.

No, da ne dužimo, a sad poslušajte što će vam  Ziggy Stardust i Pauci s Marsa reći:

 

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.