Ursula K. Le Guin – Knjiga nije roba!

Legenda SF književnosti, književnica i spisateljica Ursula K. Le Guin već neko vrijeme i izravno i neizravno govori o traumama i strahovima koje su posljednjih godina izdavači i pisci imali s Amazonom. Mnogi se autori i izdavači još uvijek brinu zbog štete koju ova korporacija nanosi književnosti i izdavaštvu. Može li literatura biti zdrava ako jedna korporacija kontrolira veliki dio tržišta? Odgovor je “Ne” barem za Le Guin, koja kaže “Svaka kupnja knjige od Amazona, glas je za kulturu bez sadržaja i smisla.”

Na dodjeli 65-ih. Nacionalnih nagrada za književnost 2014. godine, Le Guin je dobila nagradu za doprinos u književnosti i tom prilikom je naglasila sljedeće:

—————–

Onima koji dodjeljuju ovu divnu nagradu od srca zahvaljujem. Moja porodica, moji agenti i urednici znaju da je to što sam ovdje njihova zasluga koliko i moja, i da im ova divna nagrada pripada koliko i meni. S radošću je primam za sve pisce koji su toliko dugo isključeni iz književnosti i dijelim je s njima. To su pisci fantastike i znanstvene fantastike poput mene, pisci mašte, oni koji su pedeset godina gledali kako vrijedna priznanja odlaze takozvanim realistima.

Dolaze teška vremena kada će nam nedostajati glasovi pisaca koji znaju vidjeti alternative onome kako sada živimo, koji su kadri proniknuti kroz naše strahom prožeto društvo i njegove opsesivne tehnologije prema drugim načinima života, pa i zamisliti stvarna uporišta za nadu. Trebati nam pisci koji su u stanju sjećati se slobode – pjesnici, vizionari – realisti jedne veće stvarnosti.

Upravo sada potrebni su nam pisci koji znaju razliku između proizvodnje tržišne robe i umjetničke prakse. Stvarati nešto napisano tako da odgovara strategijama prodaje ne bi li se do kraja povećao profit tvrtki i prihod od oglašavanja nije isto što i odgovorno izdavanje knjiga ili autorstvo.

Pa ipak, vidim kako se prodajnim odjelima daje nadzor nad uredničkim. Vidim svoje izdavače kako u budalastoj panici prouzrokovanoj neznanjem i pohlepom naplaćuju javnim bibliotekama e-knjigu šest-sedam puta više nego što potražuju od kupaca. Upravo smo vidjeli profitera koji nastoji kazniti izdavača zbog neposlušnosti i pisce kojima prijete korporativnom fetvom. Vidim kako mnogi od nas stvaralaca koji pišemo knjige pristaju na to dopuštajući profiterima da nas prodaju kao dezodorans i govore nam što da objavljujemo, što da pišemo.

Knjige nisu samo roba; motiv profita često je u sukobu s ciljevima umjetnosti. Živimo u kapitalizmu čija moć djeluje neizbježnom, no tako je bilo i s božanskim pravom kraljeva. Ljudska bića mogu se oduprijeti svakoj ljudskoj moći i promijeniti je. Otpor i promjena često počinju u umjetnosti. Vrlo često u našoj umjetnosti, umjetnosti riječi.

Imala sam dugu spisateljsku karijeru, dobru karijeru, u dobrome društvu. Sada, na kraju, ne želim svjedočiti izdaji književnosti. Mi koji živimo od pisanja i objavljivanja želimo i trebamo zahtijevati pravedan dio dobiti.

Ali naša divna nagrada ne zove se profit. Njeno je ime sloboda.

—————-

Video prilog: Govor Ursule K. Le Guin na dodjeli nagrade

Cijeli govor, koji je apsolutno vrijedno pogledati, nalazi se u nastavku.

 

 

——

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.