Osam knjiga koje bi svaka žena morala pročitati!

Knjiga je sjajan poklon, a dolaze praznici i rođendani! Vi naravno dotičnoj dami želite pokloniti nešto vrijedno po čemu ćete ostati upamćeni. Zato i za sebe i za svoju dragu prijateljicu ili damu odaberite neku od 8 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati, bar jednom u životu!

No, muškarci bi prilikom kupnje poklona trebali biti oprezni i točno znati čita li dotična dama knjige. U suprotnom bi im se moglo dogoditi da dotična dama kaže svojoj najboljoj prijateljici: Vidi onog idiota! Umjesto zlatnog lančića, prstena s dijamantom ili bisernih naušnica kupio mi je knjigu! I to meni koja ne čitam ni reklame na ambalaži Mc Donaldsovog hamburgera.

No, dobro da ne kažete da pretjerujem predstaviti ćemo vam 8 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati, bar jednom u životu:

———————

08). Mala Žena (Louisa May Alcott)

Ovaj klasik iz 19. stoljeća još uvijek vole sve žene svijeta! Roman govori o odrastanju četiri sestre, porodičnoj ljubavi, rođačkoj konkurenciji, potrazi za identitetom, ljubavi, moći, bogatstvu, prioritetima u životu i ženskoj nezavisnosti. U vrijeme kad je ova knjiga pisana, žene se nisu smjele uspoređivati s muškarcima, pa je ova knjiga razbila sve stereotipe.

———————

07). Madam Bovary (Gustave Flaubert)

“Madame Bovary, c’est moi”, govorio je zagonetno Flaubert. Ali, s njim ili bez njega, gospođa Bovary se, makar i zaluđena lošom lektirom, odvažila na “romantičnu ludost”, koja opravdava ljudsko postojanje. I krenula u jednu hrabru vožnju kočijom, vožnju koja još traje.

———————

06). Matilda (Ronald Dahl)

Matilda je priča o djevojčici koja odrasta potpuno zapostavljena od strane svojih roditelja. Ona je pametna i talentirana, a kasnije otkriva i da posjeduje magične moći. U tom trenutku Matilda preuzima kontrolu nad svojim životom i sama odlučuje o svojoj sudbini. Za odraslu ženu je važno da pročita ovaj roman jer će shvatiti svoju vrijednost, bez obzira na to koliko je drugi osporavaju.

———————

05). Ubiti pticu rugalicu (Harper Lee)

Predivan klasik, sa šestogodišnjakinjom u glavnoj ulozi, koja je postala ikona svih feministica. Ona odbija prihvatiti društvene standarde i bori se za jednakost između rasa i spolova. Iako je pisana početkom šezdesetih, ideje iz ove knjige primjenjive su i dan danas.

———————

04). Dnevnik Anne Frank (Anne Frank)

Anna Frank bila je trinaestogodišnja djevojčica i autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno svjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Pisala je i o patnjama svog naroda za vrijeme Drugog svjetskog rata. Jedan od razloga zašto žene širom sveta vole ovu knjigu jeste to što je je napisana krajnje iskreno i bez prešućivanja ili  izbjegavanja istine. Najpoznatiji dnevnik na svetu otkriva nam sve detalje odrastanja jedne djevojčice – savjest, prijateljstva, prve ljubavi, ali i emocionalnu nesigurnost i samoću.

———————

03). Znam zašto ptica u kavezu pjeva (Maya Angelou)

“Znam zašto ptica u kavezu pjeva”, je autobiografska knjiga napisana 1969. godine i predstavlja nam događaje koji dokazuju da svaka žena mora ostati jaka i dosljedna sebi usprkos svim društvenim i osobnim nepravdama. Kroz borbu protiv rasizma, seksizma i ličnu traumu, ova knjiga dokazuje nam koliko je lako popustiti pred negativnim silama i koliko je žena snažna i uspješna kad im se suprotstavi.

———————

02). Sluškinjina priča (Margaret Atwood)

Radnja priče je smještena u blisku budućnost, u zamišljenu republiku Galad. Nakon političkog prevrata, u Republici Galad uspostavljen je nov režim, nimalo naklonjen ženama. To je vrijeme posle nekoliko nuklearnih i drugih ekoloških katastrofa, kada zbog raznih otrova mnogi ljudi postaju neplodni ili rađaju deformiranu djecu. Glavna ženska uloga je rađanje, bez obzira na to želi li žena dijete i želi li ga s muškarcem kome je dodijeljena. Zvaničina politika je da su svi muškarci plodni – a ako bebe nema, kriva je naravno žena. “Sluškinjina priča” je roman o pokušaju da se i usred beznađa i potpune bespomoćnosti preživi, da se makar u sitnicama pronađe trenutak radosti. I varate se tu knjigu nisu napisali, ni “gospođa” Markić, ni njeni sponzori iz Bosansko-Hercegovačke katoličke crkve, nju je napisala književnica Margaret Atwood. Upravo zato da bi nas upozorila koliko nakazan i opasan može biti totalitarizam, koji oni zagovaraju i priželjkuju.

———————

01). Ponos i predrasude (Jane Austen)

Sigurno ste od mnogo žena čuli da ova knjiga ima njihovu preporuku! U pitanju je jedna od najpoznatijih knjiga Jane Austen, koja nas uči dvije najvažnije lekcije u životu jedne žene, a to su – da prvi dojam nije uvijek dobar i ispravan, te da je svakome potrebna druga šansa. Ova knjiga nas uči da tamo gdje ima ljubavi, nema mjesta ponosu, te da predrasude jednostavno moraju nestati.

 

 

—————–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.